Broj 225
Početna > Lepi i zdravi > Mali pozeri

Napravite najlepše fotografije svoje dece

Mali pozeri

Po rođenju deteta mnogi roditelji se trude da foto-aparatom zabeleže svaki važan momenat i na taj način sačuvaju što više lepih uspomena

Zbog svoje nepredvidivosti, neposrednosti i prirodnosti, mališani su neiscrpan izvor inspiracije za fotografisanje, a tata i mama su uvek spremni da aparatom ili kamerom ovekoveče trenutak za pamćenje. Istina je da su fotografije na kojima svi samo poziraju mnogima neinteresantne, ali kada su najmlađi u pitanju, nijedna slika vas neće ostaviti ravnodušnim. Leto puno boja prava je prilika da svoje mališane uslikate negde u prirodi, na plaži, u moru... Nekada bebe i mala deca jednostavno daju do znanja da neće da se fotografišu, zato je potrebno da stvorite prijatnu atmosferu kako bi se opustila. Igrajte se, pevajte detetu, zabavljajte ga. Kada primetite da je opušten, brzo reagujte i napravite nekoliko snimaka jer će vrlo brzo primetiti da se nešto dešava i moguće da će se postideti ili rasplakati. Ako niste vični fotografisanju, pokušajte sa nekim od trikova pravih profesionalaca.

Neupadljiva pozadina
Eksperimentišite s perspektivom i uglovima. Obratite pažnju na to šta se nalazi iza deteta. Izbegavajte šarene pozadine jarkih boja. Osim toga, sigurno ne želite da se na prelepoj fotografiji u neposrednoj blizini mališanovih leđa vidi kanta za smeće, nered na stolu i slično.

Fotkanje izbliza
Profesionalci kažu da je kod fotografisanja dece i manjih predmeta najbolje kada je kadar ispunjen objektom slikanja. Mališane možete slikati iz blizine ili koristiti zum, ali pazite da ih ne približite suviše jer će se slika zamutiti. Najbliža fokusna daljina za većinu kamera je oko 60 centimetara.

Blic po danu
Iako je po uverenju blic rezervisan samo za mrak i zatvorene prostorije, treba ga koristiti ponekad i po danu. Sunce stvara senke na licima ljudi, a korišćenjem blica to se može eliminisati. Ako je adekvatno osvetljenje, nemojte koristiti blic. U nekim situacijama dete neće ni primetiti šta se dešava pa ćete moći da napravite seriju dobrih fotografija.

Junior u fokusu
Aparati su tako podešeni da automatski fokusiraju centar kadra. Ukoliko objektiv pomerite u levu ili desnu stranu, u fokusu će ostati praznina, što svakako nije dobro. Kako ispravno fokusirati?
Kadrirajte mališana i pritisnite okidač za slikanje, ali samo do pola. Sada vam je u fokusu malopre pomenuta sredina. Držeći do pola pritisnut okidač pomerite fokus na dete i slikajte.

Ptičica!
Digitalni aparati uglavnom imaju opciju odloženog fotografisanja, pa ne morate da molite druge da vas slikaju s detetom. Ako nemate stativ, pronađite najidealnije mesto gde možete postaviti aparat i budite spremni na to da vam fotografija možda prvih nekoliko puta neće biti najidealnija, ali s vremenom kad se izveštite biće sve bolje i bolje.

Beba kao foto-model

Od 0 do 3 meseca: Još ne drži samostalno glavicu. Slikajte je dok leži ili dok je drži mama ili tata.
Od 3 do 6 meseci: Poziranje je još uvek veoma ograničeno.
Od 6 do 9 meseci: Beba sedi i sada već možete da je namestite za slikanje. Ne očekujte da dugo mirno sedi.
Od 9 do 12 meseci: Samostalno se podiže i počinje da hoda. Najlepše fotografije nastaju baš u tom periodu.

 

D. Rodić