Broj 225
Početna > Lepi i zdravi > Invazija ospica

Varičele - ovčije boginje

Invazija ospica

U toku bolesti poželjno je da se dete što češće kupa. Na taj način ne samo da se izbegava infekcija delova pokrivenih kosom nego se i ublažava svrab

Iako su varičele (ovčije boginje) najrasprostranjenija bolest među decom, ovog proleća nisu štedele ni odrasle. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, mališani najviše obolevaju od varičela u proleće i početkom leta. Virusi se prenose putem kapljica koje lebde u vazduhu. Udahnemo ih ili se zarazimo u dodiru sa inficiranom kožom. Nije moguće odbraniti se, jer je oboleli zarazan još i dok nema simptoma, dva dana pre pojave tipičnih znakova na koži.
– Varičele su jedna od češćih zaraznih bolesti dečjeg uzrasta između prve i sedme godine života. Osipnu groznicu prouzrokuje virus varicella-zoster iz grupe herpes virusa, a izvor zaraze je osoba obolela od „ovčijih boginja" ili odrastao oboleo od herpes-zostera. Virus se lako prenosi vazduhom, kapljičnim putem i neposrednim dodirom sa obolelim koji luči virus u sekretu disajnih puteva i sadržajem mehurića na koži. Najčešće se javlja u epidemijama, naročito u dečjim kolektivima – objašnjava doktorka Vesna Jovičić, pedijatar i konsultant Poliklinike Medikom.

Erupcija
Početni stadijum traje dan-dva i odlikuje se malaksalošću, povraćanjem, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, a neretko i povišenom telesnom temperaturom. Bolesnik je već tada zarazan. Nakon toga sledi eruptivni stadijum, odnosno pojava vezikuloznog osipa (vodeni mehurići), praćen svrabom koji traje od pet do osam dana. Ospa izbija na mahove, prvo na trupu, kosmatom delu glave i licu, na rukama i nogama, a može se javiti i na sluznicama usta i oka. Vodeni mehurići se zatim suše i pretvaraju u kraste. Inkubacija traje dve-tri nedelje.
– Ospa može biti retka ili obilna da prekriva gotovo čitavu kožu. Ovaj stadijum takođe može biti praćen povišenom temperaturom – kaže dr Jovičić.

Kapitulacija
Bolest se povlači kada nestaju opšti simptomi, a na koži se nalaze sasušene vezikule, kraste, iza kojih ostaju mrlje bez pigmenta, ponekad plitki ožiljci uzrokovani bakterijskom infekcijom vodenih mehurića. Boginje prolaze za deset do petnaest dana. Prema rečima stručnjaka, komplikacije koje mogu da izazovu varičele su veoma retke i uglavnom su uzrokovane opštim padom imuniteta. Neke od komplikacija mogu biti upala srednjeg uha, bronhitis, upala pluća i drugo.

Retke komplikacije
Lečenje se sprovodi izolacijom obolelog i simptomatskim merama – svakodnevnim kupanjem, kupkama u rastvoru dezinficijensa (blagi rastvor hipermangana), nežnim posušivanjem tela, talkiranjem (puder sa anestezinom) ili prskanjem penom koja hladi i smiruje svrab, nekada oralnim antihistaminicima, po potrebi antipireticima (paracetamol). Teži slučajevi su retki i leče se bolnički.

Temperatura nije uvek simptom ovčijih boginja, jer kod neke dece može da
bude niska, kod druge visoka, a ima i mališana koji prođu i bez
temperature.

Kad su vrućine, deca teže podnose svrab, pa bi im trebalo skratiti noktiće da se ne bi češala.

Vakcina najbolja preventiva
Postoji monovalentna i tetravalentna MMRV vakcina protiv varičele.
Najnovije preporuke su da dete prvu vakcinu primi u uzrastu od 12. do
15. meseca života, a drugu dozu od četvrte do šeste godine života ili
pre polaska u vrtić ili školu. Za decu stariju od 13. godine života i
odrasle savetuju se dve doze monovalentnom vakcinom.

 

Dragana Rodić