Broj 225
Početna > Lepi i zdravi > Blagodeti odmora

Svima je potrebna pauza

Blagodeti odmora

Godišnji odmor povećava kreativnost, oslobađa stresa i napetosti, poboljšava zdravstveno stanje i pomaže nam da se osećamo bolje

Naučnici su došli do zaključka da su posle godišnjeg odmora ljudi produktivniji i kreativniji, kao i da nam tih nekoliko dana omogućava da kasnije ostanemo zdraviji i srećniji. Uz dobar i kvalitetan odmor možemo i ponovo da se povežemo sa sobom, svojim unutrašnjim bićem, da napunimo baterije i da lakše prebrodimo teške trenutke. Pored toga, odmori mogu i da zbliže ljude. Naime, provodeći vreme s voljenim osobama uspostavićete jače i čvršće veze, uživaćete u lepim trenucima koje ćete pamtiti za ceo život, a jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje redovno idu na godišnji zadovoljnije svojim brakovima. Psihološke koristi od odmora dovode do boljeg kvaliteta života. Ako se dovoljno udaljite od svakodnevnih stresova i dobro odmorite, po povratku u svakodnevnu rutinu bićete opušteniji i rasterećeniji, a samim tim ćete se i lakše nositi sa svim problemima.

Snižava pritisak
Naučnici su ustanovili da hodanje po pesku i vodi utiče blagotvorno na naše zdravlje. To nas opušta i relaksira, a ujedno i snižava krvni pritisak. Pored toga, studije su pokazale da konzumiranje maslinovog ulja, voća, povrća i ribe takođe snižava krvni pritisak, a leto je idealan period da se ove namirnice nađu na našem tanjiru. Lekari često savetuju da se osobe koje pate od osteoporoze svakodnevno izlažu direktnim sunčevim zracima u trajanju od minimum 20 minuta. Naime, vitamin D, koji organizam sintetiše pod dejstvom sunca, jača kosti. Takođe, najnovija istraživanja brojnih stručnjaka ukazuju na to da vitamin D snižava i nivo holesterola u krvi, a samim tim i poboljšava stanje srca.

Za bolji san
Na moru se uvek ranije budimo kako bismo uživali u jutarnjem sunčanju. Upravo zbog toga nam se u ovom periodu godine reguliše i san – ranije ležemo u krevet i kvalitetnije spavamo, a ujutru se budimo odmorni i puni energije. Samim tim, jedna od blagodeti godišnjih odmora svakako je kvalitet sna koji se tokom letovanja znatno poboljšava. Na godišnjem odmoru se i relaksiraju mišići zahvaljujući plivanju, a prema britanskim naučnicima plivanje u moru ili šetnje pored plaže popravljaju raspoloženje i čine nas srećnijim. Takođe, morska so je pravi eliksir za imunitet, a sunce stimuliše i proizvodnju serotonina, hormona sreće, zbog čega smo pozitivniji i vedriji barem još nekoliko nedelja po povratku kući.

 

Pripremila M. P.