Broj 224
Početna > Lepi i zdravi > Povratak u ravnotežu

Ajurveda

Povratak u ravnotežu

Izgradnja dobrog zdravlja uz drevnu indijsku metodu lečenja uključuje i uljane masaže, jogu, meditaciju, saunu, savete o pravilnoj ishrani, ajurvedske biljne preparate...

Vekovima su različita podneblja razvijala svoje vidove tradicionalnog lečenja. Podneblje Indije iznedrilo je i očuvalo ajurvedsku medicinu, koja datira, prema nekim tvrdnjama i dokazima, od pre šest hiljada godina.
- Ajurveda je nauka o celom opsegu života. Od spiritualne životne vrednosti preko duha, tela, ponašanja i univerzuma kao celine. Poseduje i uži medicinski deo, koji je poznat zapadu zbog njene efikasnosti i primenljivosti u lečenju mnogih hroničnih, nezaraznih oboljenja, za koja moderna medicina nema rešenja. Po definiciji, svrha ajurvede je kreiranje zdravlja kao pozitivne vrednosti, a ne puko odsustvo bolesti. Za ajurvedu je najnormalnije da čovek u poznim godinama funkcioniše savršeno zdravo i da tokom celog života oseća rast ispunjenja i zadovoljstva na svakom planu svog života. Prirodno je otići usled starosti, ali ne usled bolesti. Bolest nije imanentna životu, ona je posledica kršenja zakona prirode - kaže Branko Ćićić, konsultant mahariši ajurvede.

Kreiranje savršenog zdravlja

Ajurveda kroz mnoge svoje strategije želi da nauči svakog čoveka da živi u skladu sa zakonima prirode, a to znači da uvek u određeno vreme jede, u određeno vreme spava, radi, odmara se... Vreme igra veoma značajnu ulogu u životu svakog pojedinca, sve je izbalansirano, u harmoniji i prilagođeno njegovim svakodnevnim potrebama. Jedan od važnih aspekata ove drevne veštine lečenja jeste ajurvedska dnevna rutina, koja podrazumeva rano ustajanje (idealno pre šest sati) i rani odlazak na počinak (idealno pre 22 sata). To je ritam koji odgovara našem telu i duhu.

Umerenost u svemu
Kao i drugi vidovi lečenja, i ajurveda ima niz postupaka kojima se teži ispravljanju poremećaja koji su već nastali i bolesti koje su se razvile. Akcenat u prevenciji i lečenju je na ishrani, koja zavisi od telesnog tipa ličnosti ili bolesti, režima života koji mora biti izbalansiran, upotrebi zdrave organske hrane i biljnih preparata. Zagovara umerenost u svemu: u jelu, piću, naprezanju... Ukoliko vam je ishrana uravnotežena, što podrazumeva lagan, hranljiv doručak (žitarice, mlečne proizvode, različite vrste suvog voća), bogat ručak i laganu večeru (idealno pre 19 časova), ujutro se bavite jogom ili meditacijom, a posle ručka malo prošetate, imate velike šanse da održite zdravlje i život u ravnoteži.

Slatkiš na početku, supa na kraju

- Interesantno je da u ajurvedi obrok počinje slatkišem. Glad i varenje su najsnažniji na početku obroka, zato se i kreće sa onim što se najteže vari, a to su poslastice. Ako se čovek odluči za supu, ona se po ajurvedi jede na kraju - kaže Ćićić.

Polja biološke inteligencije
- Prema ajurvedi, čitav dan je podeljen u cikluse. Vata, pita i kafa predstavljaju tri osnovna polja biološke inteligencije koja se ciklično menjaju na četiri sata, tokom 24 sata. Tako vata period traje od dva do šest ujutro, kafa od šest do deset, pita od deset do dva, nakon toga se ponavljaju. Pošto je pita zadužena za metabolizam i varenje, a oni su najjači između deset i dva, najidealnije je započeti ručak u 12 ili 13 časova. Nažalost, moderno društvo je oblikovalo naš radni dan u skladu s potrebama proizvodnje, industrije, biznisa a ne u skladu s potrebama čoveka. To je razlog što toliko veliki broj ljudi pati od problema s varenjem. Mnogi obeduju u vreme koje za to nije predviđeno - kaže Ćićić.

Detoksikacija dva puta godišnje
Preporučuje se detoksikacija organizma dva puta godišnje, u proleće i jesen, kada se toksini sakupe tokom zime i leta. Eliminišu se endogeni i egzogeni toksini, koji nastaju u telu sami od sebe usled metabolizma, kao i oni koje unosimo kroz zagađen vazduh, vodu i hranu koja je prepuna pesticida, veštačkog đubriva... Izgradnja dobrog zdravlja uz ovu drevnu metodu lečenja uključuje i uljane masaže, jogu, meditaciju, saunu, savete o pravilnoj ishrani, ajurvedske biljne preparate...

Upravljačke energije u organizmu

Ajurveda prepoznaje tri upravljačke energije u organizmu, tri doše: vata, pita i kafa. Već po rođenju svaki čovek dobija neku proporciju doša. Svi u sebi posedujemo sve tri doše, kao i svaka biljka i životinja. Cela priroda je sazdana od doša. Uz glavna tri tipa, postoje i međutipovi (dvodošni i trodošni tipovi). Svaki tip može biti u ravnoteži, ali i svaki može biti van nje. Vata doša najlakše iskače iz ravnoteže. Dok su doše u ravnoteži, čovek je zdrav. Narušavanjem proporcije doša dolazi do poremećenog stanja, do bolesti. U zavisnosti od toga koja je doša izašla iz balansa, dolazi do određenih oboljenja.

Puls dijagnoza
Primenom specifičnog dijagnostičkog postupka ajurvedski lekar - vaiđa, na osnovu vizuelnog utiska, tegoba koje saopšti pacijent i ispitivanjem pulsa, ustanoviće kojem konstitucionalnom tipu osoba pripada. Puls se meri ispod bradijalne arterije, na desnoj ruci kod muškaraca, na levoj kod žena. To se čini sa tri prsta. Na taj način se utvrđuje lokacija neravnoteže i tip, tačnije tkivo koje je ugroženo.

Brzo izlečenje

Efikasna je u lečenju mnogih hroničnih degenerativnih oboljenja, visokog krvnog pritiska, srčane bolesti, dijabetesa tip 2 u ranom stadijumu (potpuno izlečiv bez ikakvih kontraindikacija), bronhijalne astme, anksioznosti, depresije, stresa, neuroza, nesanica, glavobolja...

Tipovi ličnosti

Vata doša - mršave i koščate osobe sa izraženim zglobovima, suve kože.
Brz govor, brze kretnje, bezbroj misli, brbljivost. Vrlo nežne,
suptilne, kreativne i maštovite osobe.

Pita doša - osobe srednje građe, jako osetljive kože, često s pegicama
po licu, riđe kose. Vrlo su temperamentni, odlučni, oštrog intelekta,
dobri rukovodioci i odlični menadžeri, brzo sede. Mogu imati problema sa
srcem i varenjem, sa čirom, usled jake kiseline koju takav temperament
stvara.

Kafa doša - debeljuškasti ljudi, belog tena, masnije kože. Topli,
opušteni, vrlo konzervativni, štedljivi. Izuzetno teško donose odluke.
Teško sklapaju prijateljstva, ali su kao prijatelji veoma verni,
pouzdani. Skloni problemima s disajnim organima, gojaznosti, povišenom
šećeru i sl.

 

 Dragana Rodić
Foto: Jelena Obradović