Broj 224
Početna > Intervju > Neuzvraćena ljubav jako boli

Muško-ženska priča

Neuzvraćena ljubav jako boli

Harizmatični mladi glumac i zvezda filma Montevideo, bog te video Miloš Biković kaže da je romantika najlepša kada je spontana, tvrdi da suze nisu merilo za bol i otkriva da ne može sa sigurnošću da prepozna kada mu devojka prilazi zbog njega samog, a kada zbog novostečene popularnosti

Ivana Mihić ti je postavila pitanje: „U svetskoj istoriji filma i pozorišta poznato je da su veliki glumci rado igrali uloge žena. Koji ženski lik ti voliš i koji bi rado odigrao"?
Na to pitanje bih morao da odgovorim drugim pitanjem, iz kog razloga bi muškarac igrao ženu? Morala bi da postoji dobra koncepcija, da ne bude parodija jer je najkarakterističnija crta kada muškarac igra ženu taj komični efekat koji se izaziva. Osim toga, morao bi da postoji još neki razlog da bih prihvatio da igram žensku ulogu. Još uvek se nisam ostvario ni kao glumac koji igra muške uloge, mislim da je prerano da razmišljam o igranju ženskih likova.

Nakon sjajnog uspeha filma Montevideo, sigurno su i devojke počele više da ti prilaze. Kako znaš ko ti prilazi zbog popularnosti, a ko zbog tebe samog?
Sada je to teže spoznati nego ranije. Verujem da to teško može da se sakrije, a ukoliko neko i uspe da me obmane, onda sam ja glup i zaslužujem da budem obmanut ili je neko veoma dobar u laganju. U svakom slučaju, na duge staze to mora da se oseti.

U filmu se lik koji igraš Tirke bori sa samim sobom zbog devojke, koliko često si se i sam našao u takvoj situaciji?
Moj lik u filmu ima unutrašnju borbu i bori se sam sa sobom i time da li da podlegne iskušenju ili ne, kakav je slučaj i u mom privatnom životu. S obzirom na to da su današnji muško-ženski odnosi liberalni u velikoj meri, svako je svakome na izvolite i u svemu tome se gube osobine kakve su vernost, postojanost, požrtvovanost. Nažalost, kada izađete u klub, možete da sretnete puno devojka koje su izašle u grad spremne da varaju svoje momke, a isto to važi i za momke. Pogotovo na moru. Kao: „Sad sam na moru, prevara se ne važi". Najveća borba se odigrava u samom čoveku, da spozna sebe i šta je njemu važno a posle i da uvidi šta mu je važno kod devojke. Tada nailazi i sledeći problem, kako da izdrži ispite i iskušenja da ne bi povredio odnos i osećanja partnera.

Koji su to kriterijumi na osnovu kojih muškarci biraju svoje životne partnerke?
Bitno je da devojka ima izgrađen karakter, da razvija ličnost i da zna koje su vrednosti njoj bitne. Da li joj je bitna porodica, da li će u nekom trenutku biti spremna da svoj život podredi životu deteta... Važno mi je da ima prave i zdrave životne vrednosti kako za nju tako i za svog partnera i decu. Možda jesam mlad da razmišljam o pronalaženju životne partnerke, ali razmišljam o tome da bih mogao da pronađem osobu kakvu želim pored sebe.

Neki naučnici tvrde da se muškarac i žena koji su stvoreni jedno za drugo mogu prepoznati po mirisu? Slažeš li se?
Moguće je da pored ličnosti i karaktera i miris, taj životinjski instinkt, ima udela u pronalaženju prave osobe.

Jesi li romantičan?
Ne razmišljam o romantici, ali mislim da je ona najčudotvornija kada o njoj ne misliš. Najlepša je kada je spontana.

Postoji li ženski gest zbog kojeg si ostao bez reči i bez suza?
Postoje veliki gestovi iako mene obično bez reči ostave neke sitne pažnje. Kada moja devojka to uradi, ne znajući da će taj njen postupak ili gest mene ostaviti bez reči. Neverovatno mi je romantično kada u večeri kada se meni ne izlazi, ona odloži svoje planove da bi ostala sa mnom iako ja to nisam tražio od nje.

Koliko ti je strano da pustiš suzu zbog ljubavi?
Zbog neuzvraćene ljubavi u životu nisam plakao, iako je bolelo. Inače, nisam uopšte siguran koliko je suza merodavna kao mera za bol. Postoje ljudi koji mnogo bola u sebi pregrme, a da ne puste nijednu suzu.

Po kojim osobinama si tipični Balkanac, a kada pomisliš da si previše emotivan?
Ne klasifikujem sebe kao Balkanca ili nebalkanca, nego se trudim da ono što u datom trenutku osećam, ako nikoga ne ugrožava, ispoljim. Uostalom, ko kaže da Balkanci nisu emotivni?

Šta ti je bitno kod devojke sa kojom si? Da li ti je važno da razume tvoj posao i bude tolerantna?
Tolerancija je dete ljubavi. Važnije od tolerancije su ljubav i istinsko razumevanje. Tolerancija može da znači 'trpeti nešto'. A ako trpiš, to će se kad-tad ispoljiti, kad-tad ćeš eksplodirati. S druge strane, tolerancija može da bude i razumevanje nekih postupaka i osobina osobe koju voliš i baš zbog te ljubavi si spreman da kompenzuješ, da to prihvatiš i s tim se pomiriš. Tolerancija sama po sebi može da ima različite konotacije. Najvažnije od svega je razumevanje koje je proizvod ljubavi.

Nešto sasvim lično
Jesi li se u životu češće udvarao ili su te zavodili?
To se vrlo teško razlučuje. U nekim situacijama sam mislio da se
udvaram, ali me je devojka u stvari puštala da mislim da je tako, jer je
ona mene odavno zavela. I tako se mi igramo...

Šta nikada nećeš shvatiti kod žena?
„Taj može samo da razume čak i onda kada ne razume", Banović Strahinja u
istoimenoj drami. Reći da nešto nikad nećeš shvatiti, znači da
odustaješ, da se ne trudiš da razumeš. A bez razumevanja nema ljubavi.
Razumeti znači dati slobodu voljenoj da bude takva kakva jeste.

Postavi pitanje Ani Štajdohar?
Ako su muškarci sa Marsa a žene sa Venere, zašto živimo na Zemlji?

 

 Suzana Obradović