Broj 224
Početna > Intervju > KAD HOBI POSTANE POSAO

Kako postati modni dizajner

KAD HOBI POSTANE POSAO

Modna dizajnerka Maja Bjelica, vlasnica modnog studija Romantic girl, priča kako izgleda jedan njen radni dan, kaže da voli kada devojke iz njenog studija izađu srećne i kako se u Srbiji živi od ovog posla

Kako postati modni kreator?
Oduvek sam volela oblačenje, krpice i modne detalje, što mi je davalo neku nadu da bih jednog dana mogla i ja da postanem neko čija će garderoba ulepšavati i usrećiti mnoge. Završila sam dizajn enterijera i nameštaja, ali uporedo sa time, još na početku studija, počela sam da pravim garderobu za sebe a onda i za prijateljice. Vremenom je sve više devojaka bilo zainteresovano za nove romantične „krpice” i shvatila sam da je modni dizajner bio u meni sve vreme.

Kako izgleda jedan tvoj radni dan?
Pre podne iskoristim za nabavku materijala i pozamanterije, plaćanje računa i za kuvanje. Oko jedan dolazim u svoj studio i do sedam budem tamo jer volim da dočekam sama svakog svog gosta. U razgovoru s njima saznam šta vole da nose, šta im se sviđa kod moje garderobe, a šta im se ne sviđa. Stalno razmišljam kako da bude još bolja i na koji način bih mogla da napredujem. Dan mi prođe uspešno kada vidim da devojke koje dolaze kod mene zaista srećne odu.

Da li u Srbiji može da se živi od ovog posla?
Nažalost, vrlo teško. U Srbiji još uvek nema razumevanja za unikatni dizajn. Unikatni dizajn se vezuje za nešto skupo i uglavnom neupotrebljivo.

Koje su prednosti a koje mane tvog zanimanja?

Dobro je to što sam sama sebi i nadređena i podređena, određujem sama radno vreme i tempo rada. S druge strane, glava mi je puna problema, imam veliku odgovornost, jer sama vodim i proizvodnju i prodaju, što nije nimalo lako.

Ana Ostojić