Broj 224
Početna > Lepi i zdravi > Da li će me boleti kod čika Zube?

Prvi odlazak kod doktora

Da li će me boleti kod čika Zube?

Ako se postigne kvalitetan odnos na relaciji roditelj-dete s jedne, a pedijatar - medicinska sestra s druge strane, tada ni injekcija nije preterano bolna

Prvi odlazak kod lekara, pogotovo kod stomatologa, za mnoge mališane može biti izuzetno stresno iskustvo. Prema rečima psihologa, uznemirenost i strah pojedine dece uglavnom se zasniva na ranijim negativnim iskustvima i zastrašujućem zamišljanju događaja koji predstoji. Ima roditelja koji se i sami plaše da posmatraju dok lekar pregleda njihovo dete. Zbog takvih reakcija, mališani doživljavaju još veći strah, pa su svaki sledeći put kad treba da posete lekara neumoljivi. Stručnjaci ističu da je strah od pregleda grla, injekcije, vađenja krvi ili neke druge intervencije moguće prevazići ukoliko roditelji svog mezimca ili ljubimicu pripreme za čika Zubu ili teta doktorku sa stetoskopom.

Pravovremene pripreme
Dete ne može da izbegne kontrolne preglede pa mu je više nego potrebno da mu mama i tata pomognu da stekne pozitivan stav prema posetama lekaru. Bez obzira na to koliko godina ima, vaše dete će često na vama tražiti znake koji ukazuju na potencijalnu opasnost, kao što je odlazak kod doktora. Treba da procenite kada je najbolje vreme da svom nasledniku objasnite koliko su važni pregledi i kontrole za njegovo zdravlje, kako mu ne biste ostavili previše vremena za brigu.

Neću da primim bocu!
Najviše problema prilikom primanja injekcija, vađenja krvi iz prsta i vakcinacije, dešava se kod predškolaca. Oni jedno drugom prepričavaju priče koje sami izmišljaju i međusobno se plaše. Zato je potrebno da se pažljivo i sa strpljenjem priđe tom uzrastu, objasni važnost vakcine i tehnika davanja. Davanje vakcine u prisustvu vršnjaka pomaže, jer oni tada pokazuju više hrabrosti.
Pedijatri ističu da ukoliko se postigne kvalitetan odnos na relaciji roditelj-dete s jedne, a pedijatar - medicinska sestra s druge strane, tada ni vakcina nije preterano bolna.

Lakše je uz lutkicu
U slučaju da morate duže da čekate na red, ponesite omiljenu igračku svog deteta, neku zanimljivu knjigu, jer ćete mu tako najbolje skrenuti pažnju, smiriti ga i zabaviti. Pokažite mališanu da razumete kako se oseća. Pričajte svom junioru smešne priče o posetama doktoru kojih se sećate iz perioda svog detinjstva. Ako vaša princeza kod kuće ima dečji lekarski pribor, ponesite torbicu i lutku na zakazani pregled. Devojčicama je mnogo lakše i prijatnije ako doktor prvo pregleda njenu omiljenu lutku pa tek onda njih. Neki roditelji imaju naviku da decu plaše doktorom, vakcinama i injekcijama. Psiholozi upozoravaju da bi takve pretnje trebalo na svaki način izbeći. One mogu kod deteta da razviju izuzetan strah od lekara koji se kasnije teško prevazilazi.

D. Rodić