Broj 223
Početna > Lepi i zdravi > Vatreni analgetik

Ljute papričice

Vatreni analgetik

Pored toga što su se pokazale kao odlično sredstvo protiv hroničnih bolova, ljute papričice pomažu i kod tegoba izazvanih upalom grla

Istina je da mnogima od ljutih papričica pođu suze na oči, ali oni koji ih vole vrlo dobro znaju da će nakon njihovog vatrenog ukusa uslediti neverovatan osećaj zadovoljstva. Kapsain, alkaloid koji papričici daje ljutinu, podstiče lučenje endorfina, hormona sreće, i blagotvorno deluje na perifernu cirkulaciju.

Prijatelj srca
Posebno specifična je crvena ljuta papričica, koja ima neverovatnu moć da očisti zidove krvnih sudova od masnoća koje su se vremenom nataložile. Osim što snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, ljute papričice poseduju i antikoagulaciono svojstvo, čime se smanjuje mogućnost srčanog i moždanog udara. Zahvaljujući citrinu koga ima u izobilju u svom sastavu, ljuta papričica pozitivno deluje na elastičnost i propustljivost kapilara. Odlična je preventiva arterioskleroze.

Protiv hroničnih bolova
Pored toga što ublažava simptome upale zglobova, ljute papričice se koriste i kao sredstvo protiv dugotrajnih i hroničnih bolova. Povećava i nivo histamina u krvi, koji čini glavni odbrambeni sistem ljudskog organizma na reumatska oboljenja. Sok od papričice u narodnoj medicini koristi se kao lek za upalu grla i početak infektivnih bolesti.

Prirodni antiseptik

Ljutina iz papričice deluje antiseptički, a u digestivnom traktu sprečava razvoj bakterija truljenja i poboljšava varenje hrane nadraživanjem sluzokože creva. Stimuliše probavu i detoksikaciju organizma. Sadrži dosta kalijuma kojem se pripisuje diuretsko i antikancerogeno delovanje. Pospešuje apetit, a pri tome podstiče rad želuca, jer pojačava lučenje želudačnog soka i podstiče peristaltiku.


D. Rodić