Broj 223
Početna > Trpeza > STILOVA DIJETA

Smršajte brzo i zdravo

STILOVA DIJETA

Specijalno za čitateljke Stila inovativno-kreativni kuvar Toni Radić kreirao je jedinstvenu i praktičnu dijetu uz koju ćete se bez gladovanja osloboditi viška kilograma. Pre nego što započnete sa ovim režimom saznajte osnovne principe zdrave ishrane

Vegetarijanska ishrana ispunjava šest neophodnih uslova da bi dijeta bila efikasna i bezopasna po zdravlje:
1. Namirnice biljnog porekla su manje koncentrisane od onih životinjskog porekla, što znači da pri istoj težini sadrže manje kalorija. Uz vegetarijanski režim ishrane teško je uneti mnogo kalorija, jer bi za to bilo potrebno suviše napuniti želudac.
Voće i povrće su najmanje koncentrisane namirnice. Zbog velike količine organski vezane vode, koja olakšava apsorpciju vitamina i minerala, veliki udeo u našoj ishrani treba da ima sveže voće i povrće koje je puno enzima i vitamina, i koje će doprineti detoksikaciji organizma, tako značajnoj za mršavljenje. Detoksikacija je kamen temeljac mršavljenja! Ako redovno budemo uklanjali otrovne materije iz organizma, mršavićemo i ostati mršavi. Zbog toga je pravilno kombinovanje hrane veoma značajno: ljudsko telo ne može da svari više od jedne koncentrisane namirnice u istom obroku. Pod koncentrisanim namirnicama podrazumevamo sve što nije voće i povrće. Pravilno kombinovanje olakšava telu da svari hranu i asimiluje hranljive materije. Potpuno nesvarenu hranu teško je ukloniti i ona je uzrok debljanja i toksikacije organizma.

2. Da bi dijeta bila korisna, treba da se sačuva idealan odnos različitih hranljivih sastojaka (ugljeni hidrati, masti, proteini). Ishrana treba da bude raznolika i da se ne svede samo na nekoliko namirnica. Raznolika vegetarijanska ishrana obezbeđuje sve neophodne hranljive sastojke u odgovarajućoj srazmeri u toku mršavljenja. Oko 55-75% kalorija u ishrani trebalo bi da potiče od ugljenih hidrata, 15-30% od masti i 10-15% od proteina. U mesnom režimu ishrane unose se proteini i masti, a smanjuje se unošenje ugljenih hidrata. To narušava ravnotežu metabolizma i dovodi do povećanja mokraćne kiseline, pospešuje stvaranje bubrežnog kamenca i artritisa, kao i većeg izbacivanja kalcijuma preko urina.

3. Složeni ugljeni hidrati, kao oni iz integralnih žitarica, uzeti u dovoljnim i odgovarajućim količinama ne izazivaju gojaznost, kao što se veruje, već su neophodni u uravnoteženoj dijeti. Prosti ugljeni hidrati (šećeri) nisu neophodni organizmu, posebno ako su praćeni mastima, kao što je slučaj u tortama i slatkišima.

4. Biljne namirnice sadrže manje masti od namirnica životinjskog porekla. To omogućava smanjenje ukupne količine masti, što je i poželjno u svakom režimu ishrane za mršavljenje.

5. Masti iz namirnica biljnog porekla uglavnom su nezasićene i zdravije, za razliku od masti životinjskog porekla. Ne treba potpuno izbaciti masti, jer određene esencijalne masne kiseline - koje se nalaze naročito u biljnim uljima - imaju neophodne funkcije u organizmu.

6. Jedino biljna hrana sadrži vlakna. Jedna od brojnih vrlina biljnih vlakana jeste što deluju kao sigurnosni mehanizam protiv prejedanja. Ona vam pomažu da osetite sitost pre nego što uzmete previše kalorija. Hrani bez vlakana nedostaje ovaj automatski zatvarač. Kad osetite da ste siti, već ste pojeli kalorija za petočlanu porodicu. Snaga volje je jedina prepreka koja stoji između vas i gojaznosti. Svim namirnicama životinjskog porekla nedostaju vlakna. Tu ubrajamo meso, mleko, jaja i sir. Osim toga, proizvođači hrane mlevenjem odstranjuju vlakna iz mnogih namirnica koje ih inače imaju. Tu spadaju šećer, belo brašno, ulja i većina pakovane hrane. Voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke bogate su vlaknima. Jedite ih obilno i bićete siti i nećete se udebljati.

KORISNI SAVETI
Evo još nekih saveta koji će ubrzati proces ozdravljenja i skidanja viška kilograma:
- Jedite samo nerafinisane biljne proizvode - voće, povrće, žitarice i orašaste plodove - one koje kupujete na pijaci i u prodavnici zdrave hrane u njihovom prirodnom obliku. Čovek je po svojoj anatomiji i fiziologiji biljojed i biljna hrana mu najviše odgovara, a ona u sebi sadrži sve potrebne hranljive sastojke koji su nam neophodni.
- U okviru obroka treba izbegavati mešanje voća i povrća, pošto se te dve vrste namirnica ne slažu - mineralne soli iz povrća i voćni šećeri iz voća mogu da izazovu nadimanje, proliv... Zato se preporučuje da jedan obrok bude „sladak" (voće, žitarice i orašasti plodovi), a drugi „slan" (povrće, žitarice i orašasti plodovi).
- Nemojte jesti između obroka jer je želudac mišić i potrebno mu je da se odmara. Pauza između obroka trebalo bi da bude najmanje pet sati. Između obroka se može piti čista negazirana voda, i to pre jela, i najranije sat vremena posle jela.
- Provodite vreme na suncu kad god možete, i to u periodu kada sunce nije jako (5-10 ujutru, 17-20 uveče).
- Idite ranije na spavanje. Zalaskom Sunca počinje da se luči hormon melatonin koji nas podmlađuje i regeneriše, i luči se u velikoj količini samo tokom noći, a mi ga možemo iskoristiti spavanjem.
- Provodite vreme na čistom vazduhu.
- Pijte najmanje dva litra negazirane čiste vode dnevno.

KORAK PRE DIJETE
Pre nego što počnete dijetu evo nekoliko korisnih saveta koji će skratiti vreme pripreme hrane i mnogo vam olakšati novi režim ishrane

PŠENICA
Operite 300 g pšenice i stavite u četiri puta više vode, kuvajte 20 minuta (u ekspres loncu 10 minuta maksimalno), sklonite sa šporeta, poklopite i ostavite sat vremena u vodi da nabubri. Procedite, dobro isperite hladnom vodom i to držati kad se ohladi u frižideru (u poklopljenoj posudi). Može da stoji tako tri-četiri dana.

PROSO
Kuvati 300 g prosa 20 minuta u četiri puta više vode, procediti, isprati hladnom vodom i držati u frižideru.
- Može se upotrebiti i za slatku i za slanu varijantu jela, što umnogome ubrzava pripremu jela.
- Kad se skuvaju žitarice (pšenica, ovas, ječam, proso, raž), ne bacati vodu, već prohladiti, dodati med, limun, cimet ili muskatni oraščić, đumbir ili nanu (svežu) i napraviti hladan čaj. Ili dodati voće i u blenderu napraviti frape. Ova voda je puna minerala.

Koja ulja koristiti?
Koristite hladno ceđeno maslinovo, suncokretovo ili susamovo ulje, a bundevino i laneno za preliv i dresing.

TONIJEVA MARINADA
U svim receptima obavezno stavljam marinadu koja jelima daje bogat ukus. Pravi se tako što 10-12 čenova belog luka, tri veze peršuna i vezu mirođije (po želji) stavite u secko i sameljete. Stavite smesu u dublju posudu, dodate hladno ceđeno ulje (60% suncokretovo, 40% maslinovo ulje) da je iznad smese da pliva. Držati u frižideru najviše tri-četiri dana!

Izbacite šećere
Ujutru vam preporučujem voćne salate ili salate od povrća. Ako želite brže da smršate, na primer, za neki važan datum, onda pravite salate od mešanog povrća i kilogrami se jednostavne tope, lice i telo vam se zatežu, podmlađujete se i dobijate novu energiju za život. Ako želite brzo da oslabite, izbacite voće i šećere u svim oblicima.