Broj 223
Početna > Intervju > Poštarka uvek zvoni dva puta

Kako postati poštarka

Poštarka uvek zvoni dva puta

Poštarka Milena Trivanović (52) zaposlena u Pošti 11030 Beograd 8 na Banovom brdu, ovim poslom se bavi dvadeset tri godine. Za dva sata u proseku pređe oko sedam kilometara, a poštarska torba teška je i do 15 kilograma

Kako ste počeli da se bavite ovim zanimanjem?
U početku sam mislila da je ovo samo privremeni posao a ostala sam sve ove godine. Nije lako jer je raznošenje pošte, ipak, muški posao.

Koje su loše strane ovog zanimanja?
Sećam se jednom, bilo je leto, upeklo sunce, čini se kao da se asfalt topi pod nogama, idem nekom uzbrdicom, usekla mi se koža na ramenu od kaiša. Činilo mi se u jednom trenutku da ne mogu dalje, sela sam na torbu i počela da plačem. Prolaze ljudi, gledaju, ne znaju kako da reaguju. Da li da me puste da se isplačem ili da me teše. Prođe neko vreme, ja se isplakala, obrišem oči pa nastavim dalje. Sada mi je smešno kada se svega setim, ali tada sam mislila da mi je svega dosta i da odustajem od posla. Sutradan, svanuo novi dan i krenem dalje.

Bilo je i zanimljivih događaja?
Pozvonim jednom na vrata, čujem bebin plač. Vrata otvara tata sa bebom u naručju, ostao sam kaže, a ne zna dete da prepovije. Šta ću drugo, uzmem bebu, operem je, presvučem i dam joj flašicu mleka.

Da li u ovoj profesiji ima još pripadnica nežnijeg pola?

U celoj Srbiji ima desetak žena. Odabrale smo težak posao i nema privilegija. Nekada kolege mogu da nas prevezu do rejona gde raznosimo poštu, ali moju torbu umesto mene niko ne može da nosi.
 
 U današnjem vremenu elektronske pošte da li se još pišu pisma?
Ljudi ne šalju poštu kao pre, uručim tek po koje romantično pismo s putovanja ili čestitku za Novu godinu. Sada se, uglavnom, raznosi službena pošta i razni katalozi.

Savet mladima koji počinju da se bave ovim poslom?

Pripremite se na fizički i psihički naporan posao jer radite s različitom strukturom ljudi. Zato se naoružajte tolerancijom, strpljenjem i samo napred.
 

 

Žaklina Milenković
Foto Zorana Jevtić