Broj 222
Početna > Lepi i zdravi > Sram te bilo

Mališani i ružne reči

Sram te bilo

Deca između druge i pete godine često eksperimentišu sa rečima i potpuno su svesna kako će odrasli reagovati na njih

Nijednom roditelju nije svejedno kada čuje svog mališana kako kao iz rukava u društvu prosipa masne psovke. I dok vaš mališan ružnu reč izgovara s puno samopouzdanja, vi ste prosto zabezeknuti, jer je do juče on važio za lepo vaspitano dete iz komšiluka. Dete je psovku verovatno čulo negde na ulici i prihvatilo je kao način komunikacije odraslih, tvrde psiholozi. Ako vam je za utehu, niste jedini koji se stide zbog ružnog ponašanja svog naslednika na javnom mestu.

Od koga si to čula?
Mališani svakodnevno eksperimentišu sa rečima, potpuno svesni reakcija odraslih na ono što izgovore. Između druge i pete godine života, mnoga deca koriste ružne reči kako bi izrazila svoje nezadovoljstvo ili bes, da bi skrenula pažnju na sebe ili se suprotstavila i prkosila autoritetu odraslih. Da biste se lakše izborili s takvim problemom, treba prvo da utvrdite zašto je vaša mala princeza počela da priča ružne reči iako nikada od vas nije imala priliku da ih čuje. Ukoliko tome ne pridajete previše značaja, takvo ponašanje obično ne traje dugo.

To nije lepo
„Nevaljale” reči, psovke i nepristojni izrazi su za svakog mališana nešto vrlo smešno, dok su za odrasle jednostavno proste i neprikladne. Dvogodišnjaci i trogodišnjaci dolaze do saznanja da, kao i roditelji, rođaci i prijatelji, mogu dozvoliti sebi da budu malčice vulgarni. Ako pokažete detetu da ste zaprepašćeni, postoji verovatnoća da će ono biti oduševljeno svojim ponašanjem.

Odredite pravila
Psiholozi tvrde da je dečju nepristojnost mnogo lakše ignorisati kod kuće nego tamo gde su sve oči uprte u vas. Na dečju psovku nikada nemojte odreagovati smehom, ma koliko vam ona bila simpatična i zabavna. Ne prelazite preko ružnog rečnika i ne pretvarajte se da ništa niste čuli. Objasnite detetu na njemu razumljiv način značenje reči i kažite mu da takve reči nisu poželjne u vašoj kući. Možete mu dozvoliti i da slobodno koristi reči koje samo izabere, ali mu naredite da ih izgovara na mestu prikladnom za njih, recimo u kupatilu. Prema rečima stručnjaka, pretnjama nećete rešiti problem, samo razgovorom i objašnjenjem.

Savet roditeljima

- Pre nego što išta kažete udahnite duboko. To će pomoći da vam glas zvuči normalno.
- Ne dozvolite da uvreda prođe nezapaženo.
- Recite mališanu da su reči koje je izgovorio neprihvatljive.
- Objasnite detetu koje bi reči mogle da budu zamena za ružne reči koje u poslednje vreme koristi.

 

 Dragana Rodić