Broj 221
Početna > Lepi i zdravi > Umor - znak za uzbunu

Anemija

Umor - znak za uzbunu

Malokrvnost je najčešća ishranom prouzrokovana bolest. Problemi se javljaju usled pomanjkanja hemoglobina, supstance koja je nosilac kiseonika u krvi

Lako se zamarate? Teško se koncentrišete? Često vam je hladno? Sve su to simptomi anemije, najčešće ishranom prouzrokovane bolesti na svetu. Problemi se javljaju usled pomanjkanja hemoglobina, supstance koja je nosilac kiseonika u krvi ili zbog nedostatka crvenih krvnih zrnaca u kojima se hemoglobin nalazi i koji ga raznose kroz krvotok. Najčešći oblik ovog oboljenja, kojem su više podložne žene, jeste anemija usled nedostatka gvožđa.

Prirodni izvori gvožđa
Prirodni izvori gvožđa (hem) nalaze se u posnom mesu i mesu živine, žumancu i ostrigama. Gvožđe koje se teže apsorbuje nosi naziv nehem, nalazi se u tamnozelenom lisnatom povrću, kao i u onom povrću koje ima izrazito tamnocrvenu boju. Crveni kupus, cvekla, pasulj, žitarice prava su riznica gvožđa.
Prema rečima nutricioniste Jove Kneževića, gvožđe ne može da se iskoristi iz svih namirnica podjednako, bez obzira na njegov procenat u njima. Najbolje će se iskoristiti iz namirnica životinjskog porekla iako ga u nekim biljnog porekla ima više.
- Za apsorpciju gvožđa svakako je neophodan i vitamin C, ali pošto organizam nema moć akumuliranja tog vitamina i višak se izlučuje urinom, preporuka je da se unosi u malim dozama tokom celog dana ili da se koriste preparati sa „odloženim oslobađanjem” - kaže Knežević.

Srčani bolesnici, oprez!
Sa ovim mineralom treba biti oprezan. Višak gvožđa u organizmu može biti visok faktor rizika za srčane bolesnike. Preporuka specijalista je da se s vremena na vreme proveri nivo gvožđa. Istovremeno, dobiće se jasna slika da li je potrebno u ishranu uvesti namirnice bogate gvožđem ili mineral nadoknaditi kao dodatak u tabletama. Anemija isto tako može da se javi zbog nedostatka vitamina iz B-kompleksa, naročito folne kiseline i vitamina B12. Nutricionisti ističu da prava kombinacija ishrane i suplemenata može da spreči anemiju.

Vitezovi u borbi protiv malokrvnosti

Vitamin B12 i folna kiselina su neophodni za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, nosilaca hemoglobina. Nedostatak vitamina B12 izazvaće klasične simptome anemije, kao što su jak umor, psihička konfuzija i teškoće u koncentraciji. Vegetarijanci koji apstiniraju od svih namirnica životinjskog porekla trebalo bi da uzimaju dodatak ovog vitamina. Ukoliko ne jedete meso, ali su u vašoj ishrani zastupljena jaja i mlečni proizvodi (mleko i sir), verovatno ćete dobiti dovoljno vitamina B12.

Lekar postavlja dijagnozu
Nedostatak gvožđa može da bude rezultat hroničnog gubitka krvi, njegovog
pomanjkanja u ishrani, loše apsorpcije u crevima ili povećane potrebe
organizma za tim mineralom, kao što je to slučaj u toku trudnoće.
Konačna dijagnoza može da se postavi samo posle detaljno urađenih
analiza od strane lekara.

Namirnice bogate gvožđem
Vrednosti u mg na 100 g namirnice
- kakao prah - 11 mg
- mekinje - 13 mg
- pekarski suvi kvasac - 20 mg
- pileća džigerica - 9 mg
- kari - 75 mg
- đumbir - 17 mg
- peršun - 8 mg
- musli - 11 mg
- soja sos - 5 mg
- susam - 11 mg
- riblja pašteta - 9 mg
- spanać - 4 mg

 

Dragana Rodić