Broj 221
Početna > Intervju > Sve je u ljubavi

Kako postati inovativni kuvar

Sve je u ljubavi

Toni Radić, kreativno-inovativni kuvar, izučavajući svetske vegetarijanske specijalitete, u Srbiju je uveo trend ishrane bez mesa i razbio predrasude o skupoj organskoj hrani koja je neukusna i nemaštovita. Pripremao je jela za mnoge poznate ličnosti, manekenke, državnike i političare.

Kako biste opisali vaše zanimanje?
Bavim se nekonvencionalnim načinom kuvanja, što znači da inovativni kuvar sam kupuje namirnice, kreira recepture i plasira u javnosti. Deo našeg posla je i edukacija o primeni zdrave hrane zbog čega se inovativni kuvari često bave pisanjem članaka iz ove oblasti i snimanjem televizijskih emisija.

Kako ste počeli da se bavite ovim poslom?

Kada sam boravio u inostranstvu, imao sam prilike da se upoznam s vegetarijanskim specijalitetima, koji, takođe, mogu da budu vrlo ukusni. Počeo sam da istražujem, znanje sam prikupljao po čitavom svetu.

Kao i svako zanimanje, verovatno ima dobre i loše strane?

Inovativni kuvari nemaju sigurnost stalnog zaposlenja, ali su zato dobre strane dosta slobodnog vremena za stručno usavršavanje i stalno upoznavanje novih ljudi.

Planiraš da izazoveš Džejmija Olivera na kulinarski dvoboj?
Tačno, iza mene staje kompanija Hemel, idem u London, i mislim da sam spreman za kulinarski megdan jer iza mene stoji veliko iskustvo.

Šta bi poručio mladim ljudima koji počinju da se bave ovim zanimanjem?

Sve je u ljubavi prema ovom poslu, umeće i brzina mogu se savladati. U našoj zemlji je kulinarstvo još na niskom nivou, ali u svetu to je vrlo cenjena i dobro plaćena profesija.


Žaklina Milenković