Broj 221
Početna > Zanimljivosti > Održavanje nameštaja

Saveti

Održavanje nameštaja

Lepota, sjaj i vek trajanja nameštaja zavise od toga da li ga pravilno održavate. Evo nekoliko korisnih saveta koje možete da primenite u svom domu

Pre čišćenja nameštaja neophodno je pročitati uputstvo proizvođača. Na primer, s kože koja je obojena nije moguće čistiti mrlje a da ne dođe do oštećenja, dok je kod kože tretirane pigmentima čišćenje mrlja moguće. Pleteni nameštaj može biti napravljen od prirodnih i veštačkih materijala.

Kožni nameštaj

1. Redovno održavanje kožnog nameštaja podrazumeva uklanjanje prašine, usisavanje ćoškova i brisanje mekom, suvom ili vlažnom krpom.
2. Koža se ne sme izlagati direktnom suncu ili postavljati u blizini drugih izvora toplote. Posebnu brigu treba posvetiti mestu na kojem se najčešće sedi jer će ono prvo pokazati znake česte upotrebe.
3. Iako mnogi veruju da često stavljanje omekšivača na kožu može zauvek održati nameštaj sjajnim, ne treba ga koristiti češće od jednom ili dva puta godišnje. Kožu je moguće omekšati na sledeći način: pomeša se maslinovo i laneno ulje s belim vinskim sirćetom. Smesa se nanosi na vlažnu krpu. Krpa se ostavlja da se osuši i potom se suvom krpom trlja nameštaj.
4. Najčešća greška pri čišćenju kožnog nameštaja je preterano korišćenje vode i sapuna jer to uništava površinu i ubrzava proces pucanja kože. Ne treba koristiti ni jaka i agresivna sredstva za čišćenje, poput amonijaka, jer od njih koža izbledi.

Pleteni nameštaj
1. Pleteni nameštaj je potrebno redovno usisavati kako bi se uklonila sva prljavština i prašina iz svih rupica i pukotina.
2. Ukoliko su neki delovi prelakirani svetlim lakom, ne sme se previše ribati jer će se izgrebati.
3. Ako pletena stolica izgleda kao da je suva ili da bi mogla popucati, treba je istrljati spoljnom stranom limunove kore.
4. Mešanjem sredstva za pranje posuđa u vodi sa malom količinom soka od limuna, dobija se sredstvo za čišćenje. Ovim nameštaj treba lagano izribati s vremena na vreme.

 

S. O.