Broj 221
Početna > Lepi i zdravi > Nije mi ni do čega

Depresija kod tinejdžera

Nije mi ni do čega

Sanjarenje, tmurne fantazije ili mračni snovi često su faze karakteristične za stanje blage depresije kod adolescenata

Promena raspoloženja je normalna pojava kod tinejdžera, međutim, ako potištenost, gubitak interesa za aktivnosti, poteškoće sa snom i koncentracijom traju duže od dve nedelje, to su jasni znaci da vaš adolescent pati od depresije.

Skrivanje loših emocija
Sanjarenje, tmurne fantazije ili mračni snovi često su faze karakteristične za stanje blage depresije kod tinejdžera. S obzirom na to da mnogi adolescenti komuniciraju sa svojim društvom iz okruženja i ponašaju se sasvim normalno, depresiju mogu da prepoznaju samo izuzetno osetljivi roditelji i učitelji koji znaju na koji način tinejdžer razmišlja i sagledava situaciju oko sebe.
- U adolescentskom periodu mladi mnogo „lepršaju". Misle da sve mogu i dok posmatraju druge, prave poređenja, a to je najgore. Neretko znaju roditeljima da kažu: „Eto, vi ste završili fakultete i šta imate od toga? Kako on to može da uradi, a ja ne mogu?"
Nije lako prepoznati depresiju kod tinejdžera, jer se njeni simptomi razlikuju od simptoma klasične depresije koja pogađa odrasle. Mnogo puta se dešava da se tinejdžer normalno ponaša i ne ispoljava zabrinjavajuće znake. Deca u adolescentskom periodu vrlo dobro znaju da sakriju svoje emocije i probleme s kojima se suočavaju. Čak i u trenucima totalnog beznađa, oni neće prikazati osećanja pred svojim okruženjem - objašnjava dr Brankica Nešović-Milić, specijalista neuropsihijatrije iz Kliničko-bolničkog centra Zemun.

Uvek postoji rešenje
Prema rečima dr Nešović-Milić, tinejdžera u depresiji možete otkriti onda kada primetite njegovu neverovatnu transformaciju lica u trenucima kada misli da ga niko ne gleda.
- Razočaranje u roditelje zbog razvoda, problemi s prihvatanjem od strane vršnjaka, promena mesta boravka, nemaština, selidba na neželjenu lokaciju, ljubavni jadi samo su neki od razloga zbog kojih tinejdžeri upadaju u depresiju. Tada se u većini slučajeva osećaju usamljeno, napušteno i nevoljeno. Kada primetite da se s detetom nešto čudno dešava, treba više vremena da provodite sa njim kako bi njegovi psihološki odbrambeni mehanizmi popustili. Jedino na taj način ćete uspostaviti razumnu komunikaciju. Treba da sagledate razlog zbog kojeg se dete povlači u sebe, gde je suština problema. Gledanje u oči, fizički dodir i usredsređena pažnja, ključ su u iskazivanju ljubavi. Pokažite svom tinejdžeru da ste uvek tu za njega i da svaki problem može da se reši - kaže dr Nešović-Milić, i savetuje roditeljima da prate razvoj svojih mališana od ranog detinjstva, pogotovo u periodu adolescencije, kada su izuzetno emotivni i skloni da iz neznanja i neiskustva zapadnu u teška psihofizička stanja.

Put u beznađe
Prema rečima američkih psihologa, blaga depresija u adolescenciji
povezana je sa dva i po puta većim rizikom za anksioznost, agorafobiju i
opsesivno-kompulsivni poremećaj, trostruko većim rizikom za anoreksiju i
bulimiju, a čak četvorostruko većim rizikom za tešku depresiju između
20 i 40 godina.

 

 Dragana Rodić