Broj 220
Početna > Zanimljivosti > Zaljubite se

Pet razloga za ljubav

Zaljubite se

Biti zaljubljen je prelep osećaj, ali da li ste znali da, osim što uzrokuje leptiriće u stomaku, zaljubljenost poboljšava i vaše zdravlje. Navodimo pet zdravstvenih činjenica o pozitivnim učincima ljubavi:

1. Utiče na pamćenje
Za sve su krivi hormoni koji poboljšavaju pamćenje i nastanak moždanih ćelija i koji se pojačano luče     zbog osećaja zaljubljenosti.

2. Poboljšava raspoloženje
Oduševljeni ste sa nebom koje je prelepe plave boje, ne prestajete da se smejete i jednostavno imate osećaj da je život mnogo dobar. Kada ste zaljubljeni, vaš mozak ispušta hemikaliju dopamin, stimulans koji je odgovoran za osećaje blagostanja, optimizma i strpljenja.

3. Održava vas vitkim
Da li ste ikada opazili kako nemate problema sa preskakanjem deserta kada ste zaljubljeni? Ili kako je odjednom vaša potreba za hranom usred noći nestala? To je zato što vaše telo luči hormon norepinephrin, koji podiže nivo adrenalina i potiskuje glad.

4. Podmlađuje
Jeste li znali da seks podmlađuje? Zaboravite na kreme protiv bora! Zaljubljenost stvara hormone protiv starenja, koji poboljšavaju obnavljanje ćelija u telu.

5. Produžava život

Još jedna dobra vest za sve zaljubljene - zaljubljene osobe su zdravije i duže žive! Prema istraživanju britanskih naučnika, dokazano je da zaljubljeni ljudi imaju jači imunitet od onih koji to nisu.