Broj 220
Početna > Lepi i zdravi > Brzo do idealne figure

Vožnja rolerima

Brzo do idealne figure

Pored toga što je vožnja rolera zabavna, odlično će uticati na vaš izgled jer ubrzava razgradnju masti, pa ćete tako istopiti višak kilograma vozikajući se

Pre nego što na rolerima izađete na ulicu, savladajte osnovne tehnike vožnje, pre svega zaustavljanje. Nemojte zaboraviti ni da pre vožnje istegnete mišiće nogu i ramena, pošto će to smanjiti rizik od povreda, kao i od upale mišića. Keti Meksperan, poznata američka instruktorka rolera, daje neke savete za što sigurniju, bolju i zabavniju vožnju.

Evo deset najpopularnijih saveta

1. Upotrebi je ili je izgubi
Podignite glavu i gledajte pravo, jer u suprotnom možete ostati bez nje! Stalno budite u pripravnosti. Ako ne gledate, nećete moći da reagujete na prepreke koje mogu da vam se nađu na putu.

2. Makazama predupredite nesreću
Kada teren postane neravan, izvadite svoje makaze! Jednu nogu povucite napred, tako da vam noge budu u položaju obrnutog V. To je položaj makaza. Koristite ih da biste izašli na kraj sa grubim asfaltom, šljunkom ili grančicama.

3. Vodene nesreće
Izbegavajte mokre površine. Ponekad se preko njih može ići, ali ponekad i ne. Što je površina glatkija, to je opasnija kada je mokra. Kada morate da pređete preko jedne ovakve površine, izbegavajte da pravite nagle pokrete nogama dok i poslednji točkić ne pređe na suvo. Ako se voda zadrži u lagerima, oni mogu da zarđaju, što će ih uništiti.

4. Osvajanje uzbrdice
Kada vozite uzbrdo, postavite stopala tako da ona, gledajući iz vašeg ugla, obrazuju slovo V i nastavite da se krećete svojim pravcem kratkim, brzim koracima.

5. Opasnost pri nizbrdici
Nizbrdice su varljive. Ono što izgleda jednostavno sa vrha, na pola puta može izgledati potpuno ludo. Pažljivo premerite visinu s koje silazite. Ako sumnjate u bilo šta od ovoga, prvo odšetajte do dole! Rolerima pređite samo onaj deo za koji ste sigurni da ćete ga proći sigurno i kontrolisano.

6. Kablovi
Čuvajte se žica, creva i kablova. Malo spretniji mogu da ih preskoče jednom nogom, a najiskusniji mogu s obe noge.

Neophodna oprema
Štitnici za kolena, laktove i dlanove.

Prednosti vožnje
- zategnuta zadnjica,
- oblikovane noge,
- prava leđa,
- delimično zatežete i torzo, održavajući ravnotežu,
- poboljšanje koordinacije pokreta,
- povećanje snage

Kako započeti vežbanje?
- Ako ste početnik, startujte laganim tempom, po 30 minuta, tri puta nedeljno.
- Ukoliko želite da poboljšate fizičku kondiciju, vozite tri do pet puta nedeljno, brzim tempom, u trajanju od po 45 minuta.
- Ukoliko ste stručnjak za rolere i imate dovoljno veštine i snage, vozite četiri puta nedeljno. Prvo sprint, vožnja po ravnoj površini, a zatim nizbrdo; dovoljno je da ovakav trening traje 30 minuta. To je najbolji način da oblikujete noge i zadnjicu.