Broj 22
Početna > Zanimljivosti > GOVOR CVEĆA

GOVOR CVEĆA

Zaljubljeni od davnina razumeju najlepši jezik na svetu, govor i simboliku cveća. Ljubavni razgovor može započeti mirisnim ružama, ali i drugim cvećem se može izjaviti ljubav, obasuti komplimentima, zamoliti za razumevanje ili oproštaj

U 18. veku Evropa otkriva i prihvata istočnjačko ljubavno sporazumevanje cvećem. U razdoblju u kojem su šanse za ljubavna šaputanja bile ravne nuli zaljubljeni su se sporazumevali cvećem, a posebno ružama. Na bogatom i maštovitom jeziku ruža nije se razgovaralo samo njihovim bojama, cvetovima i pupoljcima nego i listovima i trnjem. Crvene ruže, same ili u buketu, i danas su znak ljubavi i poručuju: volim te više od svega. Recimo, ako je osoba kojoj se crvenom ružom izjavljuje ljubav pomirisala ili dotakla cvet, prihvatiće ponudu, ako je odrezala trnje, a ostavila listove, onome ko joj je ružom izjavio ljubav poručila je da ima nade, a ako je ruža ostala i bez trnja i bez listova, vreme je da se konačno pomirite sa sudbinom jer nada više ne postoji. I danas su ruže ljubavnicima najomiljenije za sporazumevanje i razmenjivanje tajnih poruka. Pupoljci ruža simbolišu buđenje prve ljubavi. Na tragu viševekovne tradicije buket belih ruža simboliše platonsku ljubav oslobođenu erotike, a narandžastih, naprotiv, telesnu vatru. Ruže boje lavande simbolišu ljubav na prvi pogled, žute ruže, posebno ako je samo jedna, pokazuju da je osoba koja ih poklanja ljubomorna, a buket crvenih ruža sa samo jednom žutom još je određeniji i poručuje: ti me činiš ljubomornim.
  Zamolite za oproštaj                                                            
  Cvetom tamnocrvene hrizanteme poručujete: moje srce je slobodno samo za tebe, a jasminom izražavate očaranost osobom kojoj ih poklanjate. Kalom kažete: divim se tvojoj lepoti, a cvetom kestena možete zamoliti za oproštaj. Lišćem vinove loze, što je posebno praktično ako ste u vinogradu, osobi koja vam se sviđa bez ijedne reči možete predložiti zajednički izlazak, a kada dođe vreme rastanka, na najlepši način možete se oprostiti cvetom lipe s dvostrukom porukom: misli na mene i slatko sanjaj.
  Bršljan za vernost   
  Razgovor o ljubomori, koja je uvek tamo gde je i ljubav, osim ružama, moguć je i ostalim cvećem. Cvetom astera možete dati do znanja da baš i niste previše uvereni u nečiju vernost, a jorgovanom možete upitati da li je vaš partner veran kao što ste i vi. Govor cveća je kao stvoren za one najupornije koji, kada je reč o ljubavnim osvajanjima, ne priznaju ne kao odgovor. Razgovor o ljubomori možete izbeći poklonite li na samom početku veze partneru grančicu bršljana, čime ćete mu glasno i jasno dati do znanja da očekujete vernost i samo vernost. Primedbe, kritike, pa čak i one najgore vrste, lakše je i lepše davati, ali i primati s cvećem. Suncokretom partneru možete poručiti da je previše zahtevan za vas, a amarilisom da je ohol. Orhidejom poručujete da je previše razigran, a slezom da je hladan kao led. Mimozom poručujete da je previše osetljiv, a čičkom da vas dotična ljubav previše opterećuje. Anemonama nekome možemo dati do znanja da se osećamo usamljeno, a frezijama poručujemo: budi nežan.
  Najavite dobru vest                                                                                                                                                           Govor cveća nije rezervisan samo za zaljubljene. Cvećem mnogo toga možemo poručiti ljudima koji nas okružuju, a ni ruže nisu rezervisane samo za zaljubljene. Recimo, buketom žutih ruža nekome možemo poželeti sreću ili zahvaliti na gostoprimstvu, a svetloružičastim ružama možemo zahvaliti na ljubaznosti i iskazati svoje divljenje ili prijateljska osećanja. Zvončići, vesnici proleća, simbolišu zahvalnost, a ako su okruženi mahovinom, na najlepši mogući način majci možemo zahvaliti na njenoj ljubavi. Irisi znače: imam dobre vesti, a dalije poklonite osobama kojima se divite zbog njihovog istančanog ukusa. Da biste nekome s kim se rastajete cvećem pokazali da vam je žao što odlazi, poklonite mu anemone. Onima koje želite da utešite, poklonite visibabe, a onima koji zbog nečega moraju biti strpljivi ljubičice. Valerijanu možete pokloniti osobi kojoj je potrebna vaša zaštita, a onima koji dele vaše brige i zabrinuti su za vas poklonite imelu, koja poručuje: bez brige, imam snage i prevazići ću sve probleme.