Broj 22
Početna > Zanimljivosti > FOTOGRAFIJE PODSTIČU PAMĆENJE DECE

FOTOGRAFIJE PODSTIČU PAMĆENJE DECE

Mala deca mnogo bolje uče na osnovu fotografija koje realno prikazuju stvarnost nego preko ilustracija. Naime, najnovija istraživanja su pokazala da se gledanjem fotografija podstiče dečja kreativnost i mašta

Prekrasne i maštovito ilustrovane stranice dečjih knjiga izgleda da se više dopadaju roditeljima nego njihovim mališanima, jer ona bolje reaguju na fotografije koje verno prikazuju svet oko njih. Psiholozi su, naime, otkrili da su za decu slike više od zabave jer im one pomažu da bolje razumeju svet oko sebe.

  Već je poznato da ilustrovane knjige pomažu mališanima od četiri i pet godina, ali je dosad bilo nepoznato kako one utiču na najmlađe. Istraživanjem sprovedenim na tridesetšestoro dece starih godinu i po dana potvrđeno je da fotografije imaju veliki uticaj na njihov razvoj. Na osnovu fotografskih predložaka koji su im dati u knjizi, trebalo je da mališani naprave igračku pomoću drvene loptice, štapa pričvršćenog na poklopac i plastične posude. Deca koja su imala kao predložak fotografije u boji bila su dvostruko uspešnija od onih koji su se oslanjali na crteže. Stručnjaci su utvrdili da sasvim mala deca teže mogu da uoče vezu između simbola i slike, odnosno da utvrde šta oni znače. Zato, ako postoji čak i mala razlika između objekta i slike, sasvim mala deca neće moći da ih uoče, ali, ako je fotografija identična objektu koji dete drži u ruci, situacija će biti potpuno drugačija. Ovo istraživanje je pokazalo da slike u dečjim knjigama imaju veliku ulogu u učenju dece. Dakle, ako svoje dete želite da naučite nečem konkretnom, jasna fotografija je bolji izbor jer tako razvijate njegovu maštu.