Broj 219
Početna > Prica > Radost novog života

Maja Lalić

Radost novog života

Maja Lalić, poznata dizajnerka i arhitekta, po drugi put će postati mama. Novom članu porodice ne raduju se samo Maja i njen suprug Ivan već i jednoipogodišnja ćerka Tina koja s nestrpljenjem očekuje društvo

U jeku priprema za festival Mikser koji se krajem maja održava u Beogradu, Maju Lalić (38), priznatu dizajnerku, arhitektu i programsku direktorku festivala, iznenadila je divna vest jer je saznala da će po drugi put postati mama. Iako zajedno sa suprugom Ivanom Lalićem, kako kaže, nije planirala drugo dete, veoma su srećni zbog njene trudnoće.

Kako podnosite drugu trudnoću?
Smenjuju se faze mučnine i zamora, što nimalo nije prijatno kada pripremamo festival Mikser, ali baš zbog velikog radnog zanosa, često i zaboravim na trenutne tegobe.

Imate ćerku Tinu, da li sada priželjkujete dečaka?
Ukoliko bude žensko, biće nam drago, jer nam je to već uveliko blisko. Ako bude dečak, to je neka nepoznanica i novo iskustvo, u svakom slučaju, obe vesti podjednako željno očekujemo.

Šta mislite o kontaktu majke i još nerođene bebe?
Žene postanu svesne novog života tek kada im stomak toliko oteža da se jedva kreću. Verujem, međutim, da život ne počinje našim rođenjem, već mnogo ranije. Setim se često toga i pokušavam da pronađem trenutak mira i lepih trenutaka koje mogu da podelim sa bebom koju tek treba da donesem na svet.

Kako je reagovala vaša ćerka na činjenicu da će dobiti batu ili seku?
Tina je sada u fazi igranja s lutkicama, hrani ih i oblači i sviđa joj se ideja da će dobiti pravu bebu.

Da li mislite da materinstvo menja ženu, njene poglede na život, dotadašnje vrednosti?

Uverena sam da žena poređa prioritete na pravi način kada postane majka. Mislim da je dosta mistifikovano da dolaskom deteta na svet, prestaju sve čovekove slobode, ženama to više nije toliko ni važno jer se s druge strane otvaraju nove, mnogo značajnije stvari u životu koje nas ispunjavaju. Materinstvo poboljšava žensku prirodu jer nas tera da mislimo mnogo konstruktivnije o nekim suštinskim stvarima u životu.

Šta ste prvo pomislili kada ste saznali da ste trudni?
Za mene je to uvek vezano za nešto nestvarno, neko čudo života i da baš ti imaš taj dar, to je svakako fascinantno. Spadam u generaciju zakasnelog materinstva, imala sam produženi mladalački staž. Živimo u vremenu koje nam postavlja brojne zadatke, školovanja, karijere i normalno je da se granice materinstva pomeraju. Osećam, međutim, da je ovo bilo jedino i pravo vreme za osnivanje moje porodice.

Da li mislite da će vam sada pomoći iskustva prve trudnoće?

Naravno, iako kažu da je svaka trudnoća priča za sebe, mnogo je lakše kada je žena kroz ovo iskustvo već prošla.

Šta mislite o prisustvu supruga na porođaju?
Možda nekim ženama to nešto znači kao držanje straha, ali nisam baš pristalica. Pogotovo posle prvog iskustva, pre toga možda čovek ima romantizirane vizije o porođaju, ali kada počne porođaj, shvatite da ste upućeni pre svega na lekare.

Da li vam neko pomaže u brojnim aktivnostima oko Tine?
Od velike pomoći nam je Ivanova bivša komšinica tetka Đuka. Nastaviće da nam pomaže i oko druge bebe i imaće pune ruke posla. Velika je stvar kada na posao odete mirni jer znate da ste dete ostavili u sigurnim rukama.

Psiholozi tvrde da se karakter deteta formira do pete godine i da je kasnije sve samo nadogradnja, da li se slažete sa njima?
Neki temelji naše ličnosti sigurno se postavljaju još u ranom detinjstvu. Stalno pokušavam da otkrijem neki ključ uspešnog vaspitanja, pomoć tražim i u literaturi o dečjoj psihologiji, ali se najčešće oslanjam na neku svoju intuiciju. Sa ćerkom razgovaram, mirno, razumno kao da je već odrasla, mnogi se tome čude, ali kada me pogleda svojim pametnim okicama, imam utisak da me ona u potpunosti razume.

Žaklina Milenković