Broj 219
Početna > Lepi i zdravi > Postao sam tata

Najlepša muška uloga

Postao sam tata

Deca koji rastu uz model snažne muške figure pokazuju bolje socijalne veštine u periodu ranog detinjstva, bolje se snalaze u školi i prihvaćenija su u društvu

Kada muškarac postane otac, život mu dobija drugi smisao. Onog trenutka kada svetlost dana ugleda njihov potomak, neki muškarci više nemaju potrebu da se predstavljaju svetu kao grubijani ili mačo tipovi. Mnogi novopečeni očevi tvrde da su postali nežniji i strpljiviji od rođenja svojih naslednika, a njihove supruge znaju da kažu da im je partner postao blag, saosećajan, ali istovremeno i ozbiljniji i staloženiji. Rezultati istraživanja sa Univerziteta Šefild pokazuju da se uprkos besanim noćima koje provode uz svoje potomke, novim tatama poboljšava mentalno zdravlje, a očinstvo sprečava obolevanje od kardiovaskularnih bolesti.

Nežni sa svojim juniorom
Prema rečima američkih psihologa, devojčice koje provode kvalitetno vreme sa svojim očevima kada su veoma male postižu bolje rezultate iz matematike i nauke uopšte, dok dečaci postaju bolji u verbalnoj (govornoj) inteligenciji. Od devojčica koje očevi ohrabruju da se bave sportom i dečaka koji sa očevima imaju blizak i emotivan odnos očekuje se da budu u životu mnogo uspešniji od ostale dece. Stručnjaci to objašnjavaju kao potpuno nekonvencionalan pristup nekih muškaraca svojim mališanima. Psiholozi ističu da mališani koji rastu uz model snažne muške figure pokazuju bolje socijalne veštine u periodu ranog detinjstva, bolje se snalaze u školi i prihvaćenija su u društvu.

Recept za savršeno očinstvo
Čak 90 odsto žena smatra da je „predavanje" očinstvu od suštinskog značaja za postizanje dobrog odnosa između oca i mališana. Važan je i način na koji očevi provode vreme sa svojom decom. Psiholozi savetuju očevima da se čim novorođenče stigne u kuću angažuju i pomognu supruzi oko njega. Iako je dojenje iskustvo rezervisano za mame, jednim malim, svakodnevnim ritualom i tata može pružiti svojoj bebi da oseti njegov dodir. Dovoljno je samo jednom u toku dana, posle podoja, da tata uzme bebicu u naručje, da je priljubi uz svoje grudi i pomogne joj da podrigne. Na taj način dete će se postepeno privikavati i prepoznavati miris i toplinu tatinog tela.

Savet za tate
- neka vam dete bude na prvom mestu
- smanjite prekovremeni rad
- više vremena provodite s decom
- kvalitetno iskoristite vreme s detetom

 

 Dragana Rodić