Broj 219
Početna > Lepi i zdravi > Otkrijte novu sebe

Doživite zadovoljstvo u menopauzi

Otkrijte novu sebe

Umesto da znači kraj, menopauza je zapravo početak sticanja moći na potpuno nov način. Ona je nalik prolećnom buđenju u drugoj polovini života, a mnoge žene je smatraju boljom polovinom života

Uobičajeno je verovanje da je menopauza znak starenja, što znači da je telo osuđeno na početak propadanja. Ali, tada doživljavamo ono što dr Kristijana Nortrop u svojoj knjizi Uživajte, to su vaše najbolje godine naziva privremeni pad da biste se još više uzdigle. Ono najbolje tek dolazi!
To je prilika da ponovo pronađete sebe i doživite više sreće i zadovoljstava nego što ste ikada mogli da zamislite. U to vreme preispitivanja svog života imate priliku da počnete iz početka. Pustite mašti (i žudnji) na volju!

Promenite svoj stil

Ako ste do sada uvek želeli da promenite boju kose, sada je vreme da to učinite. Promenite frizuru, način oblačenja i boje koje do sada niste nosili. Šta kažete na neobične šarene minđuše ili tigrastu majicu? Imajte na umu da kada ponovo pronalazite sebe, pogotovo svoju senzualnost, sasvim je uobičajeno da se vaša deca stide vašeg novog izgleda i ponašanja. Ne dozvolite da vas to spreči. Vaše zadovoljstvo i sreća su najveći dar koji možete da date svojoj deci. Budite im uzor živosti, senzualnosti i snage. Kasnije će vam biti zahvalni. Evo jedne zabavne ideje - kupite novo seksi donje rublje. Niko sem vas i vašeg partnera ne mora da zna. Najvažnije je da zapamtite da prva osoba koju morate da uzbudite jeste vi sami, tvrdi dr dr Kristijana Nortrop.

Ogledalce, ogledalce...
Stanite ispred ogledala dva puta dnevno i radite to trideset dana. Zagledajte se u svoje oči i recite glasno: „Sada prihvatam sebe bezuslovno". Divite se sebi, gledajte sebe s ljubavlju, ne tražite mane, opuštenu kožu i nove bore. Vidite dobro u onome u čemu biste obično videli nešto loše. U početku će vam se vežba učiniti besmislena i možda glupa. Alarmiraće unutrašnjeg kritičara u vašoj glavi koji će vas spuštati. Ne dozvolite da vas spreči! Ova vežba moćno deluje na isceljenje i preobražaj.

Ugađanjem do savršenstva
Češće uživajte u kupkama. Pretvorite veče u ritual masiranja stopala divnom mirisnom kremom od nane. Isprobajte novi miris - neki kakav inače ne biste uzeli.
Upišite kurs trbušnog plesa. Nema boljeg načina da volite svoje telo i da se osećate seksi. Ove kurseve pohađaju samo žene, pa ćete imati veliku podršku drugih žena. A kada rađate novu sebe, ta podrška je od presudnog značaja, kao što je i podrška prijatelja istomišljenika.

Dajte maha svojoj kreativnosti
Preuredite dom, kupite nov nameštaj ili obojte zidove. Kupujte sebi sveže cveće i stavljajte ga tamo gde ćete moći često da ga gledate. Puštajte muziku koju volite. Kupite ili, još bolje, napravite sami neko umetničko delo. Ovo je vreme kada su vaši kreativni sokovi spremni i željni da poteknu kao nikad pre, iako možda ranije niste mislili da ste kreativni. Pokušajte da pišete dnevnik. Analiza osećanja je povezana sa isceljenjem na svim nivoima. Slikarstvo, vajarstvo i učenje sviranja nekog instrumenta dobar su izbor. Počnite da fotografišete nešto drugo osim porodičnih okupljanja. Šta ste voleli da radite kada ste imali jedanaest godina? To je ono što vam je sada potrebno!

Zabavljajte se

Nemojte da se nervirate ako niste izuzetno dobri u nečemu što prvi put radite i ako zaključite da crveno donje rublje nije za vas. Smisao svega je da se zabavljate dok stvarate novu bolju sebe. Doli Parton je to ovako opisala: „Otkrijte ko ste i onda budite to". Bićete potpuno iznenađene novom osobom koja čeka da bude otkrivena!

Sofija Loren kaže: „Ženu ništa ne čini tako lepom koliko njeno sopstveno uverenje da je lepa"

Tekst preuzet iz knjige Uživajte, to su vaše najbolje godine dr Kristijane Nortrop (izdavačka kuća Zrak)