Broj 219
Početna > Intervju > Glumac se rađa

Kako postati glumica

Glumac se rađa

Mladu glumicu Svetlanu Petković, koja je debitovala u filmu Šest dana mraka, publika ovih dana može videti u predstavama Figarova ženidba i razvod i Velika drama u Narodnom pozorištu

Kada si odlučila da gluma bude tvoja profesija?
Gluma je večito istraživanje pre svega sebe, drugih ljudi, razmena energije, aktivnost koja ne prestaje nikada. Stičete uvek nova iskustva, upoznajete i pomerate granice svog bića, ulazite u psihu likova koje tumačite, napuštate sebe i postajete neko drugi. Poslednji projekat na kom sam radila, film Šest dana mraka, u kom tumačim lik Tanje, zahtevao je upravo to - totalno pomeranje granica moje psihe. Još veći izazov mi je bilo i to što je u pitanju film kanadsko-srpske koprodukcije i zahtevao je igranje na engleskom jeziku. Uporna sam, svojeglava i hrabra, a to je ono što ova profesija zahteva.

Da li je za tvoj posao neophodna škola, kako se postaje glumac?

Čovek se ili rodi sa talentom ili ne, škola je tu da vas uputi kako da negujete svoj poseban glumački izraz, kako da naučite i savladate neke od tehnika koje su vam potrebne i da bolje i detaljnije pristupite ulozi. Studirala sam u Kanadi, gde je, kao i ovde, škola neophodna. Ne postaje se profesionalni glumac preko noći.

Koje su prednosti, a koje mane glume?
Ako ste u ovome, jer radite posao koji volite, to je već samo po sebi prednost i za to vas čeka nagrada, a ako se opredelite radi same slave, da bi se reklo da ste „poznata ličnost" i radi materijalne koristi, onda je to od samog početka velika mana.

Koji bi bio tvoj savet mladima koji žele da se bave ovim poslom?
Najpre, zapitajte sebe zašto želite da se bavite ovom profesijom. Ako je odgovor materijalna korist i slava, tražite drugu, ako u vašem srcu i duši osećate ljubav prema ovom pozivu, uživajte u njemu i posvetite mu se zaista, jer se samo teškim i napornim radom postižu najveći rezultati.

Milica Prelević