Broj 218
Početna > Planeta > Sve bolji s vremenom

Džo Koker

Sve bolji s vremenom

Džo Koker je ispunio obećanje koje je dao beogradskoj publici 2007. godine da će se ponovo videti. Jedan od najuspešnijih i najpopularnijih muzičara, koga nazivaju i belim pevačem sa crnim hrapavim glasom, u maju će ponovo nastupiti u Beogradskoj areni

Džon Robert Koker rođen je 20. maja 1944. godine u Šefildu, u Engleskoj. Veliki uticaj na njega i njegovu muziku imao je Rej Čarls. Muzičku karijeru započeo je sa samo 15 godina. Njegov prvi bend zvao se Avendžers, u kojem je pevao pod imenom Vans Arnold, a potom je sarađivao sa grupom Big bluz. Nastupali su dva meseca u Francuskoj, u američkoj vojnoj bazi. Francuzi su ga prozvali Mali Rej Čarls. Posle raspada ovog benda 1966. godine Džo Koker upoznaje Krisa Stantona, sa kojim stvara The Grease Band. Posle manjeg uspeha u SAD sa singlom Marjorine, Koker doživljava prvi veliki uspeh obradom pesme Bitlsa With a Little Help from My Friends, u kojoj gitaru svira čuveni Džimi Pejdž. Bitlsi su toliko bili impresionirani ovom obradom da su poslali telegram u kome Kokeru čestitaju. Upravo ova obrada probila je Kokera 1969. godine na muzičku scenu i donela mu nastup na čuvenom festivalu Vudstok.

Poročna zvezda
Sa svetske turneje 1970. godine izdat je jedan od najuzbudljivijih koncertnih albuma u istoriji roka Mad Dogs & Englishmen. Počinje da konzumira drogu i alkohol, što mu uveliko otežava dalji razvoj karijere. Skoro decenija protiče u stagnaciji i tek početkom osamdesetih uspeva da se vrati, snimajući nekoliko hitova. Duet sa Dženifer Vorns iz 1982. godine Up Where We Belong, snimljen za film Oficir i džentlmen, postao je veliki hit i osvojio je nagrade Gremi, Oskar i BAFTA za najbolju originalnu pesmu snimljenu za potrebe filma. Jedan od svojih najboljih albuma, pod nazivom Cocker, objavio je 1986. godine uz učešće poznatog gitariste Nila Šona. Veliki hit sa ove ploče, pesma You Can Leave Your Hat On iskorišćena je u kultnom filmu Devet i po nedelja. Seriju izvanrednih albuma u drugoj polovini osamdesetih godina, Koker je nastavio pločom Unchain My Heart, koja je objavljena 1987. godine. Naredni albumi su potvrdili Kokerov perfekcionizam, kako u izboru muzičara tako i u izboru pesama, a 1989. godine izlazi One Night of Sin.

Orden Britanske imperije

Uz pomoć gitariste Tonija Džo Vajta, 1994. godine izlazi album Have a Little Faith, a iste godine Koker nastupa i na drugom Vudstoku, kao jedan od retkih muzičara koji su učestvovali i na prvom Vudstoku. Album sa obradama poznatih svetskih hitova Heart and Soul izlazi 2004. godine i sa njega su se izdvojile numere What's Goin' On, I Put a Spell on You, Jealous Guy... Džo Koker je izdao 21 studijski i četiri albuma s koncerata. Prodao je na milione albuma i vlasnik je brojnih hitova. Nagrađivan je Gremijima, Zlatnim globusom i Oskarom, a 16. juna 2007. godine britanska kraljica Elizabeta II odlikovala ga je ordenom Britanske imperije za doprinos u oblasti muzike.

Privatan život
O njegovom privatnom životu ne zna se mnogo. Dugo se zabavljao sa Elen Vebster. Posle raskida 1978. Koker se preselio u Kaliforniju na imanje Džejn Fonde. Navodno je Pem Bejker, obožavateljka Džoa Kokera i šefica dečje fondacije koju je osnovala Džejn Fonda, nagovorila glumicu da Kokeru iznajmi imanje. Ubrzo Pem i Džo počinju vezu, da bi se 11. oktobra 1987. godine i venčali. Kupuju ranč u Koloradu koji su nazvali Mad Dog, gde i danas žive zajedno sa nekoliko konja, dva psa i tri mačke. „Prija mi mirniji način života, posebno posle godina i godina koje sam proveo na turnejama. Znam da ovo nije baš rokenrol stil života, ali mi on nimalo ne nedostaje" - rekao je jednom prilikom. Pem je otkrila da najviše vole da provode vreme na ranču, u dnevnoj sobi ili kuhinji. Takođe, oboje obožavaju da čitaju, ali i da pecaju i šetaju pse. Pem voli motore, a Džo konje. Od 1998. Kokerovi su osnovali neprofitnu organizaciju za pomoć deci.

Ponovo u Beogradu
Srpske fanove obradovala je vest da će Koker ponovo nastupiti u Beogradu. Naime, on je 2007. godine rekao beogradskoj publici da će se videti ponovo. I zaista, četiri godine kasnije, Koker ponovo nastupa u Beogradskoj areni 29. maja kada će promovisati novi album Hard Knocks. Živi nastupi su uvek bili glavni deo njegovog posla i ono u čemu, po sopstvenom priznanju, najviše uživa. Kada su ga pitali koje će pesme pevati na koncertu, rekao je: „Postoji nekoliko pesama koje su poznate i neizbežne na živim nastupima. Naravno da uvek izvodimo You Can Leave Your Hat On i Unchain my Heart, ali sada želimo da uradimo mali miks na sredini koncerta u kom će biti i stare pesme kao što su Simple Things i Tonight" - rekao je Koker.

Zahtevi

Prema pisanju nekih medija, u garderobi u kojoj odseda legendarni pevač
neophodno je da bude šest boca „evijan" mineralne vode, šest dijetalnih
„koka-kola" i 20 velikih čaša crvene boje. Pored tih zahteva, u
garderobi muzičara moraju da budu i jedan litar dijetalnog đusa, dve
boce limun „getorejda", velike količine leda, svežeg voća, među kojim su
neizostavne banane.

 

M. P.