Broj 218
Početna > Lepi i zdravi > Starmala deca

Zreliji od vršnjaka

Starmala deca

Prvorođena i deca natprosečne inteligencije, kao i mališani naviknuti na nepodeljenu pažnju roditelja, uživaju više u društvu odraslih

Iako ste ponosni na svoju pametnu petogodišnju ćerkicu, sve ste zabrinutiji zbog njenog interesovanja za druženje s komšijama koji su duplo stariji od vas ili s vašim prijateljima. Dok pijete kafu s najboljom drugaricom, vaša mala princeza čini sve da primi što više informacija kako bi učestvovala u diskusiji i razgovoru s vama. Prema rečima psihologa, prvorođena i deca natprosečne inteligencije, kao i mališani naviknuti na nepodeljenu pažnju roditelja, uživaju više u društvu odraslih. Zbog toga ih okolina često „etiketira” tako što ih naziva starmalim. Deca će se najprijatnije osećati s ljudima s kojima mogu da uspostave neki oblik povezanosti. Biraju društvo u kojem ih slušaju i cene. S vršnjacima to nekad vrlo teško ide.

Sve moraju da čuju
Osobine starmalih obično pokazuju deca koja ne idu u vrtić, vreme provode s babom i dedom i nisu često u društvu vršnjaka. Ima i onih mališana koji su isuviše stidljivi, pa se lakše oslobađaju i stvaraju socijalni kontakt sa odraslima. Prvorođena deca su uglavnom u centru pažnje, pa i ona uživaju u komunikaciji sa starijim osobama. Male pametnice često imaju problem u interakciji s drugom decom, jer su njihova interesovanja drugačija, jezik i rečnik napredniji. Nije čudo što im je s vršnjacima i više nego dosadno. Stručnjaci tvrde da ne postoje nikakvi posebni razlozi zbog kojih neki mališani vole da slušaju razgovor i budu u temama odraslih i da je to samo prolazna faza odrastanja.

Ključ za izgradnju identiteta
U strahu da im deca ne budu fizički i psihički povređena, neki roditelji nesvesno greše i svoje naslednike odbijaju od vršnjaka. Kada primetite da vaše dete pokušava da upije svaku reč koju izgovaraju vaši prijatelji na kafenisanju i da se udobno gnezdi u društvu odraslih, razmislite da li ga dovoljno podstičete na druženje s mališanima. Od ključne važnosti za izgradnju identiteta, ličnosti i samopouzdanja svakog mališana jeste prijateljstvo s drugom decom. Veoma je bitno da dete ima bar jednog drugara istih godina. Kroz igru i druženje lakše će savladati veštine i nova znanja, razviti odnos prema sistemu vrednosti i izgraditi sopstvenu ličnost. S drugarima se vežba takmičarski i timski duh, jača osećaj za saradnju, poštovanje drugih... Psiholozi ističu da decu ne treba opterećivati vannastavnim aktivnostima i gurati ih u svet odraslih kako bi pozicije sticali na vreme.

Od ključne važnosti za izgradnju identiteta, ličnosti i samopouzdanja svakog mališana jeste prijateljstvo s drugom decom.

Savet roditeljima
- Idite na dečje pozorišne predstave,
- angažujte dete u muzičkoj sekciji,
- podstičite detetove kreativne osobine,
- usmerite dete na različite aktivnosti,
- podržavajte druženje s vršnjacima.

 

 D. Rodić