Broj 218
Početna > Zanimljivosti > MODERNA BAJKA

KRALJEVSKO VENČANJE

MODERNA BAJKA

Nakon venčanja veka i dalje se sastavljaju liste najbolje i najgore obučenih, najluđih šešira i najvećih promašaja. Otkrivamo vam zašto je kraljica Elizabeta bila obučena u žuto i sve o stajlingu Kejt Midlton na „veliki dan"

Elegantnu venčanicu kreirala je kreativna direktorka Sara Berton za marku Alexander McQueen. On je bio obožavani britanski dizajner koji je izvršio samoubistvo posle smrti svoje majke 2010. godine. Sara je završila poznati koledž Sent Martins u Londonu, a izjavila je da je „dizajniranje venčanice Kejt Midlton bilo iskustvo života”.

Mladoženja je nosio uniformu Irske garde.
 
Dizajneri koji su ručno šili venčanicu prali su ruke na svakih 30 minuta kako bi materijal ostao čist i blistavo beo, a igle su menjali na svaka tri sata.

Kreatori Karl Lagerfeld, Vera Vang i Iber de Živanši rekli su da je venčanica veoma elegantna i klasična, ali da dosta podseća na venčanicu Grejs Keli.

Po tradiciji mlada je nosila:
1. NEŠTO POZAJMLJENO - TIJARA
Iako je Kejt imala želju da stavi cveće u kosu, poslušala je savet vojvotkinje Kamile i od kraljice Elizabete pozajmila Kartijeovu tijaru koju je ona dobila za 18. rođendan.
2. NEŠTO NOVO - DIJAMANTSKE MINĐUŠE
Poklon on njenih roditelja a dizajnirao ih je Robinson Peltam.
3. NEŠTO PLAVO - VERENIČKI PRSTEN
Pored prstena ledi Dajane sa plavim safirom, za unutrašnjost haljine je bila takođe zašivena plava traka.
4. NEŠTO STARO - Umetničko-zanatski rad koji datira još iz 1800. godine korišćen je u izradi čipkanog dela haljine.
5. BIDERMAJER je imao najviše belih ljiljana, koji su simbol čistote i nevinosti.

Kejt se sama našminkala za venčanje po instrukcijama stručnjaka Arabele Preston. Imala je nežnoroze rumenilo i ruž, a pogled joj je krasila njena omiljena tehnika šminkanja smoki ajz.

Deveruša je bila Kejtina sestra Pipa Midlton, koja je po mnogima na venčanju zasenila mladu. Ona je takođe imala haljinu Sare Berton.

Kraljica Elizabeta je na venčanju bila obučena u žutu boja koja simbolično predstavlja njeno odobravanje ovog braka.

Za jedne od najbolje obučenih proglašeni su Bekamovi. Viktorija je nosila kreaciju iz svoje jesenje kolekcije, Kristijan Lubuten cipele i šešir koji je dizajnirao Filip Trejsi, dok je poznati fudbaler imao odelo Ralf Loren.

Princeza Leticija od Španije nosila je šik kreaciju španskog dizajnera.

Princeza Viktorija od Švedske bila je izuzetno moderna u haljini Ele Sab.

Njegovo kraljevsko visočanstvo Aleksandar Karađorđević sa suprugom.

Kamila Parker je imala haljinu kreatorke Ane Valentin, cipele Džimi Ču i šešir dizajnera Filipa Trejsija.

Princeze Judžini i Beatris dobile su najviše negativnih komentara za stajling. Njihove Filip Trejsi šešire osudili su kao previše ekstravagantne koji mogu da pristaju samo Ledi Gagi.

Povremena devojka princa Harija Čelsi Dejvi bila je u kreaciji Alberte Fereti, koja, po mnogima, nije bila dostojna za kraljevsko venčanje.

Britanska TV prezenterka Tara Palmer-Tomson imala je jednobojnu kombinaciju koja je dobila najgore kritike.

Ovaj dan nije smeo da prođe bez tradicionalnih šešira ili fascinatora (rajfovi sa efektnim dekorom). Najpoznatiji dizajner šešira je Filip Trejsi, poznat kao Ludi šeširdžija, koji dizajnira za sve kraljevske porodice već 15 godina. Na ovom venčanju je bilo čak 36 njegovih šešira.

Najveći modni skandal je izazvala žena premijera Engleske Dejvida Kamerona koja se pojavila bez šešira.