Broj 218
Početna > Lepi i zdravi > Kad je smajli tužan

Bioprognoza

Kad je smajli tužan

Uz pomoć biometeorološke prognoze moguće je prilagoditi se naglim promenama vremena u proleće i poboljšati kvalitet života

Skoro da nema osobe koja nije osetila posledice naglih vremenskih promena u proleće. Tipične meteoropatske reakcije su blaga glavobolja, nesanica, pad koncentracije, bolovi na mestima starih rana, preloma i operacija, bolovi u kostima i zglobovima (naročito izraženi kod reumatičara), neraspoloženje, uznemirenost, kao i bezrazložna nervoza.

Povoljni negativni joni
Kod većine ljudi ne postoji nikakav fiziološki poremećaj, ali uvek kada se vreme menja, u atmosferi se stvaraju elektromagnetni impulsi koji bez izuzetka utiču na organizam i podstiču ga da reaguje i da se prilagođava. Na taj način, elektromagnetnim talasima, nagle promene temperature (ekstremno niske ili visoke), pritisak i vlažnost vazduha, dokazano opterećuju svaki organizam.
Za nas su povoljni negativni joni pa kada je u atmosferi veća koncentracija ovako naelektrisanih jona, onda su to povoljne biometeorološke prilike. One se javljaju u određenim biometeorološkim fazama koje procenjujemo na osnovu procesa u visokim slojevima atmosfere. S druge strane, višak pozitivnih jona u atmosferi, kao na primer, leti pre nepogoda, negativno deluje na organizam - objašnjava Jasminka Smailagić, biometeorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Beogradu.

Prilagođavanje organizma
Meteoropatske reakcije javljaju se od četiri do 48 časova pre promena vremena, a prilagođavanje organizma traje dva do četiri dana. U tom periodu organizam se adaptira na nepovoljnu fazu kako je više ne bi identifikovao kao negativnu. Onima čije se psihofizičko stanje bitno pogoršava zbog uticaja vremena, preporučuje se da obavezno prate bioprognozu i da se pridržavaju saveta lekara i bioprognostičara.

Meteorološki front
Bioprognoza nije nimalo jednostavna i pripremamo je složenom analizom i svakodnevnim praćenjem niza parametara (atmosferski pritisak, geopotencijal, kretanje ciklona i anticiklona). Na osnovu ovih pokazatelja određujemo jednu od 20 biometeoroloških faza po Hes-Brezovskom. To je nemački biometeorološki metod koji je najbolji u svetu i mi smo ga prilagodili našim biometeorološkim uslovima.

Kako preživeti?
Na najčešće pitanje kako da „prežive" nagle promene vremena, biometeorolozi savetuju, posebno hroničnim bolesnicima, smanjenje fizičke aktivnosti, izbegavanje mogućnosti stresa i strogo pridržavanje propisane terapije.
- Zdrave osobe bi trebalo da prilagode aktivnosti nepovoljnim biometeorološkim prilikama, u tim danima da ne donose važne odluke, a psihičko i fizičko zdravlje da održavaju na najvišem nivou. Najvažnije je da shvate kako je nagla promena vremena prolazna, da se druže sa onima koji će im poboljšavati raspoloženje, da se bave prijatnim aktivnostima i da se naoružaju optimizmom - savetuje naša sagovornica.

Pobedite loše raspoloženje

- Čaj od matičnjaka s medom tera umor i glavobolju.
- Masirajte čelo, slepoočnice i vrat uljem majorana ili matičnjaka.
- Protiv nesanice i unutrašnjeg nemira idealni su čajevi od kamilice, lipe, lincure ili gloga.
- Za „bistrenje" glave na maramicu nakapajte nekoliko kapi ulja od lavande.

Meteoropatske reakcije javljaju se od četiri do 48 časova pre promena
vremena, a prilagođavanje organizma traje dva do četiri dana.

 

Žaklina Milenković