Broj 217
Početna > Lepi i zdravi > Tata kao najbolji drug

Roditeljske greŠke

Tata kao najbolji drug

Mališanima još u ranom detinjstvu treba dati prostora da formiraju bliske odnose i sa ostalom rodbinom, prijateljima, kumovima...

Prija vam kad vidite prijatelje kako savršeno funkcionišu sa svojom decom i kad im polazi za rukom da očuvaju porodičnu harmoniju. Vaš mališan još nije napunio ni tri godine, a vi već maštate o tome da mu jednog dana, kad odraste, ne budete samo tata već i najbolji prijatelj.

Jedinstvena uloga
Mnogi roditelji su u nedoumici kada su u pitanju vaspitni postupci koje primenjuju, jer nemaju pouzdane povratne informacije o tome da li je to što rade dobro ili loše. U želji da sa mališanima stvore odnos tipa ‘’mi smo najbolji drugari’’, neki očevi i majke prave greške u koracima još u ranom detinjstvu svojih naslednika. Psiholozi ističu da se odnos između deteta i roditelja tokom godina menja, ali da je uloga oca i majke jedinstvena i ne treba je menjati za neku drugu.

Emocionalna nezrelost kao posledica

Ako ne možete da prihvatite činjenicu da dete ima neke svoje tajne, pokušavate da mu se približite tako što u svakoj prilici sedite s njegovim društvom trudeći se da budete jedan od drugara, verovatno ne slutite kako to može da se odrazi na njegovo odrastanje. Mališani koji oca doživljavaju kao najboljeg druga ili majku kao najbolju drugaricu do puberteta će biti izuzetno vezani za roditelje, prilično nesamostalni i uvek poslušni. Kasnije se mogu javiti emocionalna i socijalna nezrelost, teškoće u odnosu sa vršnjacima, a i kasnije u odnosu s partnerom (pasivnost, zavisnost, nesigurnost).

Usaglašavanje stavova
Psiholozi savetuju roditeljima da ne pokušavaju da kontrolišu dete tako što će ulogom najboljeg drugara otkrivati sve njegove tajne. Treba da usaglase stavove, bez prisustva deteta, da nastupaju zajedno i da podržavaju jedno drugo. Mališanu treba dati prostora da formira bliske odnose i sa ostalim rođacima, prijateljima, kumovima... Budite tolerantni prema potrebama svog juniora, razumite njegove tajne i interesovanja koja se razlikuju od vaših. Roditeljske veštine ne uče se u školi, niti su urođeni talenti.

Postavljanje granica
Otvoreno izražavanje emocija i svakodnevna komunikacija sa roditeljima veoma su važni za zdravo odrastanje deteta i formiranje njegove ličnosti. Psiholozi ipak ističu da bezuslovna ljubav i postavljanje granica treba da se dopunjavaju. Ukoliko izostavite prvo, može se desiti da dete odraste kao nesigurno, neurotično, bez dovoljno samopouzdanja. Ako pak izostavite drugo, otvorićete put za formiranje poremećaja ponašanja i problema u socijalnom funkcionisanju.

 

 Dragana Rodić