Broj 217
Početna > Zanimljivosti > Tajno oružje velikih ljubavnica

Mala škola zavođenja

Tajno oružje velikih ljubavnica

Jedna od važnih lekcija je da ritual zavođenja nikada ne pretvaraju u psihološko savetovalište u kojem odmah pošteno ispovedaju grehe i traume svoje prošlosti

Ukoliko pokušavamo da odgonetnemo zašto u utakmici polova neke žene nižu pobede, a druge, usprkos brojnim vrlinama, ostaju kratkih rukava, jedno je izvesno, u igri zavođenja važnije je umeti nego imati. U potrazi za odgovorom možemo da zavirimo i u spisak vrlina rođenih zavodnica i saznamo koje je njihovo tajno oružje.
- Zavodnice, pre svega, znaju da način na koji se ponašaju prema sebi najviše utiče na način na koji će se drugi prema njima ophoditi. Zato svaki njihov postupak šalje poruku „ja sam važna", a svaki njihov gest odiše ljubavlju i poštovanjem prema sebi, oprezno se pri tome, čuvajući zamke egoizma - kaže Olivera Ptica, trener ličnog razvoja i autorka knjiga Svet voli pobednike i Recite STOP gojaznosti.

Zavodnice ne odbijaju vitezove kada ovi požele nešto za njih da učine. U protivnom, zadale su sebi dva „autogola". Kao prvo, poslale su drugoj strani poruku „ne zaslužujem tvoju pažnju”. Drugo, znaju da će pravi mužjak odbijanje svojih darova doživeti kao odbijanje samog sebe. I da se može desiti da ovu frustraciju „izleči" tako što će svoje viteštvo usmeriti ka drugoj dami. Suprotno ovome, rođene zavodnice znaju da su prihvatanjem „viteške ruke" osvojile jedan važan poen. One znaju da je u muškoj prirodi da budu pomalo trgovci čak i u „stvarima srca". Stoga, što više pružaju oni se više vezuju za svoju „emotivnu investiciju" - objašnjava Olivera Ptica.

Uživaju u povremenoj samoći
Život zavodnice nastavlja da teče punim intenzitetom one sekunde kada iz njega iskorači potencijalni gospodin Pravi. One su davno naučile da uživaju u povremenoj samoći i znaju da je iskoriste na najproduktivniji način. Svakodnevno nastoje da njihov život bude riznica kvalitetnih ljudi i događaja.
- Ne brbljaju kao navijene, jer ne žele da ostave utisak neurotične, nesigurne osobe. Ne pretvaraju ritual zavođenja u psihološko savetovalište u kojem odmah pošteno ispovedaju grehe i traume svoje prošlosti. One pažljivo slušaju sagovornika iz dva razloga. Prvo, jer znaju da se pravi potezi vuku tek kad skupimo dovoljno informacija. Drugo, jer ne postoji bolji način da pridobijemo ljude od toga da ih pažljivo slušamo - kaže Olivera Ptica.

Istinsko samopouzdanje
Zavodnice ne hodaju naokolo kao otvorene knjige, jer gde nema nimalo misterije, nema ni draži. Na kraju, još jedno važno upozorenje, sve navedene manire i osobine one ne glume, već ih postepeno razvijaju. Drugim rečima, stalnim radom na sebi one razvijaju istinsko samopouzdanje.

Žaklina Milenković