Broj 217
Početna > Intervju > Snove pretvaram u javu

Kako postati PR

Snove pretvaram u javu

O sve popularnijem zanimanju PR-a, dobrim ali i lošim stranama bavljenja odnosima s javnošću govori Aleksa Čokić

Na pitanje čime se baviš, ti kažeš...
Do pre nekoliko godina bio sam samo ambiciozan student, sada prilično ostvaren. Trudim se da svoje snove pretvorim u javu, i za nekog ko je tek počeo, prilično mi dobro ide. Privodim kraju studije na Fakultetu za medije i komunikacije Singidunum, smer komunikologija, i već dve godine radim u PR sektoru marketinške agencije Communis. Trenutno sam na funkciji PR egzekjutiv.

Šta podrazumeva posao PR-a?
Kreiranje odgovarajuće slike o klijentu uspešnim korišćenjem svih kanala komunikacije – od poslovnih ručkova do Fejsbuka. Podrazumeva brzo razmišljanje, dostupnost 24/7 i osmeh i kada vam nije do toga. Morate voleti posao, jer je to jedini način da ga uspešno radite.

Da li je diploma neophodna?
S razvojem ove profesije u našoj zemlji sve je veća potreba za stručnim kadrom, što je rezultiralo otvaranjem fakulteta koji obrazuju buduće PR-ove. Zahvaljujući obaveznoj praksi na mom fakultetu i pozivu Danijele Popović-Jurić, direktorke PR sektora u agenciji Communis, da praksu odradim baš tamo, dobio sam priliku da se dokažem, da mnogo naučim, a posle izvesnog vremena i da se zaposlim.

Koje su dobre, a koje loše strane posla?

I dobra i loša strana posla su ljudi i ćudi. Broj kontakata koji se ostvari je dragocen. Loša strana je, pored stresa, i percepcija ovog posla u našoj zemlji i nerazlikovanje PR menadžera od portparola. Promoteri koji se predstavljaju kao PR-ovi klubova i asistenti koji su „PR-ovi" poznatih ličnosti odaju pogrešan utisak o ovom zanimanju.

Savet onima koji žele da postanu PR?

Puno truda, osmeha i samo napred. Konkurencija nije previše jaka, a ovo je profesija budućnosti. Citiraću Bila Gejtsa: Poslednji dolar bih dao na PR-a.

 

J. R.