Broj 217
Početna > Lepi i zdravi > Lek protiv letargije

Rotkvice

Lek protiv letargije

Osim što će vam osvežiti dah, rotkvice će vas dići iz učmalosti i popraviti vam raspoloženje

Mlade rotkvice imaju malu energetsku vrednost, jestivi deo ima preko 95 odsto vode, a sadrži i kalijum, fosfor, kalcijum i biljna vlakna. Materije koje sadrži ovo povrće povoljno utiču na izlučivanje sluzi iz organa za disanje, pa se zato koriste kao prirodni lek protiv bronhitisa. Pomaže kod prehlade, gripa, i glavobolje, ali i da eliminišete neprijatan zadah. Povoljno utiče na rad štitne žlezde.

Antibiotik iz bašte
Bogata je vitaminom C i kalijumom. Njeno antioksidantno dejstvo je veće ako je crvenija. Sumporni heterozidi daju joj specifičan miris i ljutinu, a što je rotkvica ljuća, to je zdravija i korisnija za organizam. Poseduje antibakterijska i antigljivična svojstva. Niske je kalorijske vrednosti pa je nutricionisti preporučuju kod dijetalne ishrane.

Pomaže kod uboda insekata

Sok rotkvice se može koristiti protiv bolnih uboda insekata, kao što su pčela, stršljen, osa... Lekovita tečnost smanjiće bol i oticanje.

Prirodni diuretik
Rotkvice su prirodni diuretik, samim tim što podstiču proizvodnju urina. Sveže ceđeni sok od rotkvica pomaže kod upale žučne kese i upala urinarnog trakta. Takođe, čisti bubrege i sprečava urinarne infekcije. Odlična su preventiva pojave kamena u bubregu i pomažu kod menstrualnih bolova.

Podstiče varenje
Izuzetno su korisne za jetru i želudac. Osim toga, čiste organizam i krv od toksina i podstiču varenje. Blagotvorno deluju kod tegoba izazvanih hemoroidima. Podstiču lučenje želudačne kiseline pa se preporučuju osobama koje imaju opstipaciju.

Sirup za iskašljavanje
Očistite i izrendajte vezicu svežih rotkvica. Prelijte sa dve kašike meda i sokom od jednog limuna. Ostavite da odstoji preko noći. Iscedite sirup i pijte nekoliko puta na dan po jednu kašičicu.

 

D. Rodić