Broj 216
Početna > Prica > Želim veliku porodicu

Anita Todorović

Želim veliku porodicu

Glumica i novinarka Anita Todorović kaže da joj se materinstvo desilo u pravom trenutku kao najlepši poklon za trideseti rođendan, a ćerkica Nina postala je centar njenog sveta i unela neizmernu radost u celu porodicu

Pre mesec dana, Anita Todorović donela je na svet preslatku devojčicu Ninu, koja je odmah na rođenju dobila svoje prve desetke, a zgodna mama objašnjava koliko joj je značilo to što je njen suprug Ivan bio uz nju tokom porođaja. Iako kaže da je još prerano da misli o još jednom članu porodice, ćerka Snežane Savić veruje da su deca najveća životna radost i jedini način da nadmudrimo budućnost, pa bi volela da ima veliku porodicu, a u međuvremenu će se truditi da njenu mezimicu nauči da u životu bude čestita i vredna.

Pre manje od mesec dana rodila si devojčicu Ninu. Kako si se snašla u ovoj novoj ulozi, šta bi rekla, kakva si majka?
Nina je unela neizmernu radost u našu porodicu i ja zaista uživam u svakom danu sa njom. Mislim da smo se suprug i ja brzo snašli i uhodali. Pratimo njen ritam i radujemo se svim malim ritualima vezanim za njenu negu.

Da li ti je rođenje deteta promenilo prioritete, gledaš li na svet drugačijim očima?
Ranije sam slušala od drugih koliko materinstvo menja svaku ženu, ali mislim da se to jednostavno ne može dočarati do trenutka dok se i sami ne ostvarite kao majka. Nina je postala centar našeg sveta i sve druge aktivnosti su sada stavljene po strani kako bih mogla da joj se u potpunosti posvetim.

Iz ove perspektive, kako ti izgleda trenutak kada si saznala da ćeš dobiti dete?
Mislim da mi se materinstvo desilo u pravom trenutku kao najlepši poklon za trideseti rođendan. Ja sam sazrela, zadovoljila sam svoju želju da se ostvarim na više različitih polja – od medija, televizije do profesure i potpuno spremna da se posvetim negovanju svoje porodice.

Kako si se osećala poslednjih dana pred porođaj?
Strah je prirodan osećaj i mislim da se svaka trudnica sa njim suočava. Cela trudnoća mi je protekla veoma brzo jer sam zbog prirode svog posla i predavanja koje držim na Akademiji za diplomatiju i bezbednost radila do sedmog meseca, a ispitivala studente gotovo do samog porođaja. Ipak, ti poslednji dani su mi se činili beskrajno dugim i jedva sam čekala trenutak porođaja i susret sa našom devojčicom.

Tvoj suprug Ivan je lekar, a ujedno je i prisustvovao rođenju vašeg deteta. Koliko ti je značilo to što je on bio uz tebe i da li bi ženama preporučila da njihovi muževi prisustvuju porođaju?
Veoma mi je značilo što je moj Ivan bio uz mene i što smo zajedno dočekali Ninu. Ipak, moram reći da nisam sigurna da bih to tražila od njega da nije po profesiji lekar. Mislim da je to lična odluka i da tate ali i mame treba da sami odluče da li to žele.

Kakvo iskustvo ti je doneo porođaj?
Porođaj je veličanstven čin prirode, a trenutak prvog susreta sa Ninom bio je čaroban. Došla je na svet ružičasta i odmah zaradila svoje prve desetke.

U kojoj meri je tvoj suprug uključen u svakodnevne aktivnosti oko bebe?

Suprug još uvek ne menja pelene, ali je zato zadužen za kupanje.

Da li ti je mama Snežana dala neke korisne savete i koliko ti pomaže oko Nine?
Mama je diskretna u deljenju saveta, ali mi puno pomaže oko svakodnevnih aktivnosti kad god joj to obaveze dozvole, s obzirom na to da je ovih dana veoma zauzeta oko pripreme nove pozorišne predstave.

Čemu ćeš učiti kćerku, da li istim stvarima kojima su tebe učili roditelji ili nova vremena imaju nove kriterijume?
Mislim da su nova vremena bez ikakvih kriterijuma i zahtevaju da se vratimo nekim tradicionalnim vrednostima. Volela bih da Nina bude lepo vaspitana, čestita, vredna i posvećena onome što bude radila.

Planiraš li još dece?
Rano je pričati o tome, ali verujem da su deca najveća životna radost i jedini način da nadmudrimo budućnost. Mislim da bi bilo lepo imati veliku porodicu.

Uputi savet mamama.
Bez namere da delim savete, mislim da je najvažnije da i u trudnoći i kasnije u roditeljstvu što više uživate, da se okružite pozitivnim i duhovitim ljudima, a svoju bebu obaspete ljubavlju i pažnjom jer iskreno verujem da sva snaga čovekova dolazi iz porodice i sigurnosti koja mu ona pruža.

Milica Prelević