Broj 216
Početna > Lepi i zdravi > Terapija samoisceljenja

Boven terapija

Terapija samoisceljenja

Terapija pomaže kod glavobolja, migrena, bolesti disajnih puteva, problema sa zglobovima i kod sportskih povreda

Boven terapija je vrsta fizikalne terapije koja se radi nežnim pokretima preko određenih mišića, tetiva, zglobova i podstiče autoimuni sistem da pokrene samoisceljivanje. U pitanju je relativno nova terapija koja se u svetu intenzivno radi poslednje četiri decenije, a od pre par godina i u Beogradu. Samu tehniku osmislio je Australijanac Tom Boven, s vremenom su u svetu nastajale škole a potom i akademije.

Kako se odvija terapija?
Terapija započinje na mestima gde se najčešće nagomilava stres, kao što su gornji i donji deo leđa, a zatim se prelazi na problematično mesto. Pacijent leži na krevetu, terapeut napravi nekoliko ciljanih pokreta i onda izađe iz sobe. Vraća se posle dva-tri minuta i nastavlja sa sledećim pokretima.
- Tehnika nema kontraindikacija, a prilikom tretmana pacijent ne oseća bolove. Preporučuje se razmak između terapija sedam dana i u tom vremenskom roku javljaju se određene pozitivne reakcije. Pacijent uskoro počinje da se budi bez bolova, a s vremenom se simptomi sve više smanjuju do potpunog nestanka. Bitno je, međutim, da promenimo loše životne navike, koje su nas i dovele do bolesti - upozorava Aleksandra Maksimović, viši fizioteraput i Boven terapeut.

Lekovito dejstvo
Terapijom se podstiče oporavak od mnogih bolesti, traumatskih i hroničnih. Pomaže kod bolova u leđima, išijasa i ostalih problema, kod tegoba s vratom i ramenima, problema s varenjem i crevima. Delotvorna je kod glavobolja, migrena, bolesti disajnih puteva, neplodnosti, problema s kolenima, zglobovima i stopalima i kod sportskih povreda. Ublažava simptome PMS-a, probleme s grudima, prostatom, povećava telesnu spremnost.
- Kičmeni stub i karlica su fundament našeg tela i od toga kako naši pršljenovi stoje u međusobnoj vezi zavise i u kakvom su odnosu naši nervi koji prolaze između pršljenova. Ti nervi utiču i na rad organa pa zdravlje našeg tela umnogome zavisi od stanja naše kičme. Kada dovedemo karlicu i kičmu u red, možemo sa sigurnošću reći da ćemo pospešiti stanje bronhijalne astme, sinusitisa, jajnika, bubrega, kod kojih će doći do boljitka ukoliko prvo radimo na kičmenom stubu - kaže Aleksandra Maksimović.

Pravo opuštanje
Prilikom Boven terapije pospešuje se stvaranje endorfina i serotonina, koji podstiču osećaj sreće i zadovoljstva i na naše telo deluju kao analgetici. Rođeni smo sa mehanizmom samoisceljenja, da budemo zdravi i srećni, ali lošim životnim navikama naše telo dovodimo u stanje apatije, nervoze, povređenosti i na kraju bolesti. Da biste postigli punu relaksaciju, trudite se da bar na pola sata dnevno odagnate sve svakodnevne probleme koji vas opterećuju - savetuje Aleksandra Maksimović.

Lečenje sinusitisa
Boven terapija se vrlo uspešno primenjuje u lečenju sinusitisa, koji
najčešće nastaje kao posledica prehlade, upale grla ili alergije.
Tipični simptomi su pojačana sekrecija iz nosa, otežano disanje,
povećanja temperatura, glavobolja. U zavisnosti od toga koji sinus je
zahvaćen upalom, bol može da se javi u području nosa, vrata, zuba, očiju
ili zuba. Prisutan je i umor i osećaj iscrpljenosti. Kad bolest pređe u
hroničnu, simptomi traju duže. Mogu da se pojave i ozbiljne
komplikacije i da se upala proširi na očnu šupljinu, moždane vijuge i
mozak.

Prilikom Boven terapije pospešuje se stvaranje endorfina i serotonina,
koji podstiču osećaj sreće i zadovoljstva i na naše telo deluju kao
analgetici.

Kada dovedemo karlicu i kičmu u red, možemo sa sigurnošću reći da ćemo
pospešiti stanje bronhijalne astme, sinusitisa, jajnika, bubrega.

 

Žaklina Milenković