Broj 215
Početna > Lepi i zdravi > Vino smanjuje holesterol

Alkohol - hrana, lek i otrov

Vino smanjuje holesterol

Ukoliko se umereno pije, alkohol podiže korisni holesterol, oslobađa stresa i pozitivno utiče na rad srca

Više od dva pića dnevno vode nas u zonu visokog rizika za obolevanje od mnogih bolesti jer skoro da ne postoji organ na koji veća količina alkohola nema razorno dejstvo. Poznato je da, između ostalog, smanjuje i sposobnost psihičke i fizičke koncentracije. Zato je važno alkohol svesti na pravu meru.

Opuštanje uz čašicu
Ako pijete, pijte umereno. Oni koji piju dve čašice pića dnevno imaju 40 odsto manje izgleda da će dobiti srčani napad nego oni koji ne piju. Istraživanje je potvrdilo da su ljudi koji su pili pola do jednog pića dnevno imali za 21 odsto manje koronarnih bolesti arterija nego apstinenti - tvrdi dr Dinko Zović.
Ukoliko se pije umereno, alkohol podiže korisni holesterol. Vino je antikoagulans, naročito crno, alkohol opušta, a i sadrži antioksidante.
Kada ga pijete uz obrok, trebalo bi da ograničite unos na jednu čašu vina ili piva, i to posle obroka jer nije poželjno „zalivanje" svakog zalogaja.

Pivo protiv kancera
Često se govori da je pivo krcato kalorijama i da služi jedino tome da napravi „pivski stomak" i, kao i druge vrste alkohola, izazove greške u rasuđivanju. Ispostavilo se, međutim, da u hmelju, biljci koja mu daje aromu, ukus i gorčinu, postoji jedinstvena mikrosupstanca sposobna da inhibira enzime odgovorne za nastanak raka. Pored toga što sprečava rast tumora i blokira enzime koji aktiviraju kancerozne ćelije, to jedinjenje pomaže organizmu da štetne supstance učini rastvorljivijim u vodi kako bi mogle da se izluče iz tela.
Većina današnjih piva, međutim, ne sadrži mnogo hmelja, a samim tim ni mnogo zentohumola. Izuzetak u tom smislu predstavljaju crna i jaka tamna piva, kao i englesko belo pivo, pa naučnici preporučuju da se piju te vrste.

Šljivovica kao melem
Smatra se da jedna čašica rakije deluje preventivno na stres, depresiju, dijabetes, kamen u bubregu, reumatični artritis, osteoporozu, Parkinsonovu bolest, hepatitis A, anginu pektoris i poboljšava pamćenje, ali i otvara apetit. Rakija se koristila u prošlosti kao anestezija pri operacijama, za dezinfekciju rana, kod stomačnih tegoba, zubobolje, za skidanje temperature, ali i kod težih bolesti kao što su žutica i tuberkuloza, dok su se „rakijane obloge" koristile kod bolova u grlu i zglobovima - kaže dr Dinko Zović.

Alkohol i dijete
Jedan gram alkohola sadrži sedam kalorija, a jedan gram ugljenih hidrata
ili proteina samo četiri kalorije. Alkohol je naročito problematičan za
ljude koji pokušavaju da smršaju. Pijenje alkohola obično je povezano i
s konzumiranjem masne hrane, naročito na različitim proslavama, tako da
se i na taj način stimuliše preveliki unos kalorija.

Jedna čašica rakije deluje preventivno na stres, depresiju, dijabetes,
kamen u bubregu, reumatični artritis, osteoporozu, Parkinsonovu bolest,
hepatitis A, anginu pektoris i poboljšava pamćenje...

 Osobe koje pokušavaju da smršaju moraju pažljivo da kontrolišu unos alkohola

 

Žaklina Milenković