Broj 215
Početna > Zanimljivosti > Svaki četvrti vara

O preljubi u Srbiji

Svaki četvrti vara

Dok se ranije neverstvo smatralo skandalom, danas i oženjeni i neoženjeni na sav glas govore „da imaju kombinaciju". I pripadnice nežnijeg pola podjednako su uključene u „projekat", ali o njemu manje govore

U proseku, nešto više od 13 odsto stanovnika Srbije je neverno. Pošto je 19,4 odsto muškaraca, a 5,6 odsto žena priznalo da je u toku prethodnih 12 meseci imalo seksualne odnose sa „neformalnim" partnerom, čini se da tu, ipak, neko nije bio iskren. Računica nije jasna, s kim su onda ti muškarci varali svoje žene?
Ili su muškarci to morali međusobno da rade ili su dame bile promiskuitetnije, pa su svoje partnere varale sa više njih.

Blaga neverstva
Više od 50 odsto žena i muškaraca u Srbiji priznaje da je bar jednom u toku braka prevarilo bračnog druga. Na pitanje „šta smatrate neverstvom", svi su odgovorili da je to seksualni odnos s drugom osobom, ali i oralni seks, dok 89 odsto žena i 77 odsto muškaraca smatra da tu spada i romantičan poljubac. Većina muškaraca (53 odsto) i žena (73 odsto) smatra da je neverstvo i kad se šalju seksi poruke. Dve trećine anketiranih „blagim neverstvom" smatra i erotski razgovor sa osobama drugog pola preko „vrućih linija".

Nevernika je sve više
Svaki četvrti stanovnik Srbije starosti od 20 do 29 godina prevario je partnera, „nevernika" sa više od 29 godina je oko 10 odsto. Svaki deseti stariji od 70 godina prevario je svog partnera! I dok se ranije neverstvo smatralo skandalom, danas i oženjeni i neoženjeni na sav glas govore „da imaju kombinaciju". I pripadnice nežnijeg pola podjednako su uključene u „projekat", ali o njemu manje govore.

Simptom poremećenih odnosa
Veliki broj muškaraca priznaje da normalno žive sa zvaničnom ženom ili devojkom, a da sa strane imaju nekog s kim se viđaju povremeno. Susreti uglavnom kratko traju i provode se u krevetu. Većina njih priznaje da žene nikada neće ostaviti i samo uživaju u dobrom seksu. Psiholozi, međutim, tvrde da niko ne ulazi u prevaru ako mu je dobro. Prevara nije glavni razlog što se ljudi razilaze, samo je simptom duboko poremećenih odnosa.

U preljubničkoj vezi
Prosečno trajanje preljubničke veze je između dve i četiri godine. Ukoliko dođe do braka s osobom s kojom je počinjena preljuba, šanse za razvod i, pre tog razvoda za još neko neverstvo, znatno su veće nego u brakovima koji su sklopljeni uobičajenim putem. Ako brak nasledi veza s osobom s kojom se počinila preljuba, ta nova veza imaće sve emotivne probleme koje je imao i brak, ali i dvaput veće šanse da se raspadne. Razlog za raspad te veze biće isti kao i za raspad braka - nedostatak prave bliskosti među partnerima.

Idemo dalje
Osam od deset parova odlučuje da nastavi vezu nakon neverstva. To,
međutim, uspeva jedino ako se prevara zaista oprosti, dok prebacivanja
dublje kvare odnos.

Ako prevareni partner pređe preko neverstva, veza često postaje bolja,
jer oboje rade na tome da koriguju uzroke neverstva. Tada uglavnom
pronalaze razlog prevare i od tada njihova veza postaje još jača.

Žaklina Milenković