Broj 215
Početna > Intervju > SPOMENAR - Paulo Koeljo

SPOMENAR - Paulo Koeljo

Knjiga
Knjiga je katalizator, nešto što povezuje i ujedinjuje ljude, bez obzira na vreme i mesto u kojem žive. Knjiga čitaocima, ali i nama piscima, daje osećaj da nikada nismo sami. To nas čini hrabrijima, jer kad nismo sami, imamo više snage i hrabrosti da menjamo život.

Najveći san
Bio sam sasvim mlad kada sam shvatio da želim da budem pisac. „Nemoguće, moj sine", govorila bi mi majka, „tvoji snovi su nemogući. ” Pokušao sam da budem uporan, strpljiv i disciplinovan. Sledio sam svoj san. Odustajao sam više puta, ali to je dozvoljeno, zar ne? Važno je samo da ne zaboraviš da imaš svoj san.

Intuicija
Više se treba uzdati u svoju „žensku energiju”, u drugačiju intuiciju, tačku i polje posmatranja. To je način da se sagleda univerzum, ne samo onakvim kakvim ga možete dotaći već i kao ono magično i nedodirljivo, a to ipak postoji.

Uspeh
Greške možemo lako da objasnimo, uspeh teško. Težim da, jednostavno, živim tu najlepšu stranu uspeha. To mi pričinjava istinsko zadovoljstvo i radost življenja.

Hrabrost
Čovek mora da deluje na stvarnost, i to onakvu kakva ona jeste, da se suoči s njom. Postoji samo jedno pravilo, a to je da se bude hrabar. Treba samo imati hrabrosti: da se bude drugačiji, hrabrost da se pođe na mesta u koja vas vode snovi.

Istina
Ako ste pošteni prema sebi i svom srcu, normalno je da i vaša knjiga takne srce čitalaca. Onda se lako uspostavlja kontakt. To je ono što osećam u sebi. Ako se meni dopadne moja knjiga, verujem da će se dopasti i mojim čitaocima, jer ja njih jednostavno osećam.

Buntovnik s razlogom
Pobuna je nešto što morate da nosite u sebi, jer svet se menja, a ne zato što treba da poštujete pravila. Osećam potrebu za promenom i zaista iskreno verujem u to da živimo u revolucionarnom trenutku, ali su mogućnosti da se više okrenemo duhovnom, da napravimo spoj tzv. materijalne realnosti s magičnom realnošću. Otvoreniji smo prema intuiciji i sličnim stvarima koje se vezuju za sujeverje. I to me čini buntovnikom s razlogom.

Putovanja
U knjizi Hodočasnik iz Kampostele pišem o putovanju koje je, u stvari, život sam. To je jedna zgodna metafora. Jer, šta je život? To je jedno putovanje od rođenja do smrti. Valja znati da postoji razlog zašto smo ovde. Moramo putovati s malo prtljaga, jer ćemo u protivnom biti natovareni teškim bremenom i put nam neće prijati. Umesto na stvari, pažnju treba usmeriti na ljude.

Inspiracija
To je ona moja ženska strana bića. Ostanem u „drugom stanju”, a onda lutam životom ne znajući ko je otac. To je onaj trenutak kada nešto ostane. Život ostane u meni. Onda malo-pomalo, razvija se i dobija oblik knjige. U svakom slučaju, ništa ne planiram i ne zapisujem. Ne živim pokušavajući da sačuvam stvari. Ono što je važno, ostaje da traje. Nevažno nestaje.

Mila Milosavljević