Broj 215
Početna > Lepi i zdravi > Redovni pregledi smanjuju rizik

Fibroadenom dojke

Redovni pregledi smanjuju rizik

Fibroadenom dojke je benigni tumor žena mlađih od četrdeset godina koji je često bezopasan, ali je neophodna redovna kontrola i konsultacije s lekarom

Fibroadenom dojke je posledica delovanja velike doze hormona estrogena u dužem periodu. Ovaj tumor povećava obim u toku menstrualnog ciklusa i za vreme trudnoće, jer reaguje na hormonsku stimulaciju. Posle menopauze tumor se smanjuje. Može se javiti i kod veoma mladih devojaka. Obično sama žena napipa tumor u obliku čvorića. Bezopasni čvorić nastaje iz žlezdanog i vezivnog tkiva. Ograničen je vezivnom kapsulom iz koje ne izlazi. Pritiska okolno tkivo dojke, ali ne prodire u njega i ne metastazira.

Bezopasni čvorić
Benigni tumor može izazvati probleme ako dostigne ogromne dimenzije. Posle dugogodišnje evolucije jedan mali procenat benignih tumora može da se transformiše u maligne. Zato se obično benigni tumori redovno prate ili odmah odstranjuju. Pod uticajem hormona, što je posebno izraženo u trudnoći, može da naraste. Ako postigne znatnu veličinu, zbog nedovoljne ishranjenosti središnjeg dela tumora može doći do nekroze tkiva, što može biti uzrok bola. Za nekrozom može da sledi hijalinizacija i kalcifikacija. Bol može biti posledica i pritiska. Nakon trudnoće i prestanka dojenja on se smanjuje.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se postavlja pipanjem okruglog, pokretnog čvora, koji se vidi na ultrazvuku. Konačna dijagnoza se postavlja punkcijom i patohistološkim pregledom, što nekada nije neophodno. Lečenje je hirurško. Fibroadenome veće od dva centimetra, pogotovu ako daju tegobe i dijagnostikovani su kod žena posle tridesete, bolje je odstraniti. Manji tumori, koji ne daju tegobe, samo se prate. Nekada se desi i da spontano nestane.

Pregled grudi
Žene bi trebalo da pregledaju dojke jednom mesečno, na kraju menstrualnog ciklusa kad dojke nisu bolne i osetljive. Ako više nemate menstruaciju, izaberite određeni dan u mesecu kada ćete raditi pregled.
Redovnim pregledom grudi, koji možete jednostavno uraditi same, uočićete promene u tkivu dojki koje nastaju zbog:
- godina,
- promene u težini,
- menstruacije,
- trudnoće,
- dojenja,
- hormonalnih kontraceptivnih metoda.

Većina promena je bezopasna. Ali, da biste bili sigurni, ako primetite promenu, obratite se lekaru.

Redovnim pregledima upoznaćete svoje grudi, naučićete kakvo je njihovo normalno stanje i na taj način ćete lakše uočavati promene u tkivu
Fibroadenom dojke čini sedam odsto svih nodularnih promena (čvorića) dojke.
Promene se najčešće javljaju kod žena od 30. do 40. godine.

Samopregled
Stanite ispred ogledala, ruke nek vam budu uz telo i gledajte ima li nešto neobično na grudima:
- promene u veličini ili obliku,
- otekline ili čvorovi,
- bore ili grumenčići na koži dojke,
- promene na bradavicama.