Broj 215
Početna > Putovanja > Od svadbe do veselog spusta

Popularne turističke manifestacije u Srbiji

Od svadbe do veselog spusta

U Srbiji se tokom godine organizuje više od 2.500 turističkih manifestacija, festivala, smotri i kulturnih dešavanja. Većina ih je pokrenuta na inicijativu entuzijasta, ali i onih koji su u svemu prepoznali dobar biznis

Najslađe mesto u Srbiji svakako će i ove godine biti Jagodina 17. aprila, u vreme održavanja tradicionalne Tortijade. Zajednička ljubav prema slatkim poslasticama okupiće meštane, ali i sladokusce iz okolnih gradova. U konkurenciji se obično nađu proverene poslastičarske majstorije - doboš, reforma, punč torta, limun-kocke, pa onda šah-torta, voćna, kapri, egipatska.

Veseli spust niz Ibar
Veseli spust niz Ibar krajem juna manifestacija je zabavnog karaktera koja podrazumeva splavarenje gornjim tokom reke Ibar, od Jerinja na Kosovu i Metohiji do ušća reke Raške u Ibar.
U početku, manifestacija je imala svega nekoliko učesnika da bi ih danas bilo i više od hiljadu. Veselom spustu niz Ibar, kako i samo ime kaže, prethode promotivne žurke i različite promotivne akcije, a početak manifestacije svake godine otvara žurka ili koncert u Leposaviću. Pored druženje svih splavara, posebnu draž manifestaciji daje i adrenalin spuštanja brzacima reke Ibar.

Svadba nekad i sad
Svake godine sredinom septembra otvaraju se kapije najromantičnijeg mesta u Vojvodini - parka dvorca Dunđerski u Kulpinu, gde se organizuje međunarodna manifestacija „Svadba - nekad i sad".
U prijatnom ambijentu parka dvorca Dunđerski ožive romantični svadbeni običaji koji imaju posebno mesto u tradiciji svakog naroda. Uz muziku i igru može se doživeti atmosfera svadbenog veselja u izvođenju folklornih ansambala, kroz predstavljanje običaja, svadbenih nošnji i specijaliteta. Organizuje se i modna revija modernih venčanica, svečanih odela i sve prateće svadbene opreme.

Mud(r)ijada u Gornjem Milanovcu
Krajem avgusta i početkom septembra održava se tradicionalna Mud(r)ijada koja poslednjih godina okuplja sve veći broj posetilaca.
Posle mnogo polemika u javnosti - šta je to što Srbija ima da ponudi svetu, koji je naš brend i tome slično - u Savincu kod Gornjeg Milanovca konačno su se setili onoga u čemu je ovo podneblje neprikosnoveno.
- Svetu treba ponuditi dobra muda - istorijska je rečenica koju je izgovorio Ljubomir Erović, inicijator prve srpske Mud(r)ijade. U svetu to zovu testisi. Među Srbima ima više naziva za isto, manje ili više prepoznatljivih, ali se najviše koristi izraz beli bubrezi, bar kad je reč o specijalitetu, spravljenom na žaru ili u kotliću.

Sve više „jada" u Srbiji
- Iz godine u godinu u Srbiji raste broj turističkih manifestacija,
jedne se gase, druge nastaju i sada ih već ima više od 2.500. Neke su
prilično originalne dok ima i onih koje liče jedna na drugu - kaže
Milanka Cvetković iz časopisa Vodič kroz turističke manifestacije, i
predsednik grupacije organizatora manifestacija u Privrednoj komori
Srbije.
Svi ljubitelji turizma na sajtu www.manifestacije.com mogu da pronađu bitne informacije o 1.800 manifestacija.

 Žaklina Milenković