Broj 215
Početna > Lepi i zdravi > Očistite telo od toksina

Prolećna detoksikacija organizma

Očistite telo od toksina

Zbog povećanog unosa usoljenih, dimljenih mesa tokom zime, što za posledicu ima nagomilavanje raznih kancerogenih materija u organizmu, preporučuje se lagana ishrana

Hronični umor, glavobolja, depresija, pad imuniteta samo su neki od simptoma koji mogu da se jave dolaskom prvih prolećnih dana. Da bismo telo očistili od raznih otpadnih materija, neophodno je sprovesti detoksikaciju ishranom. Stručnjaci ističu da je proleće pravo vreme za čišćenje i regeneraciju organizma.

Zaobići mesne prerađevine
Usled povećanog unosa usoljenih, dimljenih mesa tokom zime, što za posledicu ima nagomilavanje raznih kancerogenih materija, preporučuje se trpeza koja obiluje laganim mesom (piletina i riba), sveže sezonsko povrće kao salata i sveže ceđeni sokovi.
- Svinjsko i goveđe meso ne treba totalno izbaciti, ali treba voditi računa da to ne budu mesne prerađevine: viršle, paštete, naresci, salame... Industrijske salate kao što su ajvari, kiseli krastavčići i slično zamenite obarenim povrćem (brokoli, prokelj, karfiol, spanać) - kaže nutricionista Jovo Knežević.

Energija na eks
Povrće treba bariti u što manje vode kako bi se sprečio odliv vitamina i minerala. Posebno treba biti oprezan s mesom s roštilja jer sadrži kancerogeni benzopiren. Povrće se preporučuje u vidu sokova (cvekla, šargarepa, kupus) ili u svežem obliku (mladi luk, zelena salata, rotkvice, praziluk).
- Povrće kojem još nije sezona treba sačekati jer ono nema isti nutritivni sastav kao kad prirodno zri. Voće treba jesti u svežem obliku, i to sezonsko, a najbolje vreme za iskorišćavanje nutrijenata iz tih namirnica je ujutro i popodne. Za prosečnog čoveka sasvim je dovoljna dnevna količina od 250 g - objašnjava Knežević.

Žitarice pune baterije
Voćni sirupi, industrijski sokovi i gazirana pića nisu preporučljivi. Od žitarica prednost ima sočivo, i to kao varivo, i integralni proizvodi (pirinač, ovas, spelta, kinoa). Treba izbegavati teške slane sireve, dimljene, topljene i krem-sireve. Prednost treba dati mladim sirevima, i to u sklopu doručka. Zaobiđite šećerne koncentrate i kandirano voće, a alternativa može da bude suvo voće bez dodatog šećera (suva smokva, šljiva, kajsija, urme, suvo grožđe...).

Limunada u kombinaciji s prohlađenim biljnim čajevima najbolje dejstvo ima ujutro pre obroka.

 Hladno ceđena nerafinirana ulja treba koristiti umereno kao preliv za
salate sa malo morske soli i sa začinima bez kalijum-sorbata (peršun,
mirođija, bosiljak, kari, đumbir).

Zdrava hrana i sport
Radi poboljšanja cirkulacije, ubrzane razmene materija u organizmu,
povećanja koncentracije kiseonika u krvi, a sve u cilju oslobađanja tela
od toksina, najbolje je objediniti preporučeni način ishrane sa
umerenom fizičkom aktivnošću kao što su šetnja ili vežbe razgibavanja.

 

Dragana Rodić