Broj 214
Početna > Intervju > Muzika u genima

Kako postati bubnjar

Muzika u genima

Miloš Đurić bavi se petnaest godina muzikom, a poslednjih pet je član popularnog beogradskog benda Makao.

Kada si odlučio da se baviš muzikom?
Otac mi je muzičar, sestra je svirala violinu i pevala u horu, a mi Sarajlije smo inače muzikalni. Odrastao sam uz roditelje koji su voleli da pevaju i sviraju za svoju dušu. U srednjoj školi sam zasvirao bubnjeve i gitaru i potpuno poludeo za slušanjem i sviranjem novih pesama.

Iz tvog iskustva, „padaju" li žene na muzičare?
Uvek sam bio u pozadini, bavio se tehničkim stvarima, jurio za dobrim zvukom i nisam toliko obraćao pažnju na izgled, a još manje na devojke u publici. Moja supruga je bila prva dama koja je ozbiljnije pogledala u mom pravcu dok sam bio na bini, a i kad sam sišao sa nje.

Zašto si izabrao baš bubnjeve?
Voleo sam da udaram varjačama po šerpama i nameštaju uz muziku. Imao sam „seanse" sa ocem koga sam pokušavao da pratim dok je svirao Bitlse i Stonse i tako, malo-pomalo, shvatio sam da me nešto iznutra žestoko pokreće kad udaram ritam. Posle sam naučio da sviram gitaru, bas i pomalo klavir i počeo da pevam.

Kako se uopšte postaje bubnjar, da li je za tvoj posao neophodna neka škola?

Počeo sam kod komšije koji je u podrumu imao bubnjeve i velikodušno mi ponudio da „drndam do mile volje kad niko nije tu". Razvijao sam se slušajući različite muzičke žanrove i pokušavajući da ih reprodukujem, dolazio do napretka u tehnici.

Koje su dobre, a koje loše strane tvog posla?
Kad se profesionalno baviš muzikom, onda stvari koje se čine pozitivne, s vremenom blede. Putovanja su mi postala više napor nego uživanje. Ipak, neopisiv je osećaj kad shvatiš da više stotina ili hiljada ljudi upija svaki ton koji proizvodiš i kad se zatvori krug energije koja kroz muziku ide od izvođača ka publici i nazad.

Šta savetuješ mladima koji žele da se bave ovim poslom?
Na prvom mestu je vežbanje, vežbanje i još vežbanja. Treba naći efikasan način da učite nove stvari, nove tehnike sviranja, što više svirati i slušati muziku, ali i interesovati se za sve aspekte posla kojim se bavite.

Milica Prelević