Broj 214
Početna > Lepi i zdravi > Hrana za mozak

Ishranom do bolje koncentracije

Hrana za mozak

Laneno seme, suva smokva i kajsija samo su neke od namirnica koje će organizmu pružiti potrebnu energiju

Svi oni koji dosta vremena provode za računarom, uče i svakodnevno primaju veliki broj informacija osete bar jednom u toku dana „pad sistema" i gubitak koncentracije. Osim fizičke, i pojačana psihička aktivnost iziskuje povećanu potrošnju energije, pa nije čudo što i naš mozak svakodnevno vapi za svojim gorivom. Prema rečima stručnjaka, odličan izvor energije za moždanu aktivnost je suvo voće.
- Zbog niskog glikemijskog indeksa, suva smokva i kajsija su najbolji izbor. Organizam dobija brzu energiju, a ne dolazi do povišenja nivoa šećera u krvi. Dok se bavite intelektualnim radom, treba da izbegavate slatkiše, jer njihovim unosom u mozgu nastaju proteoglikani koji imaju negativan efekat na moždanu aktivnost - objašnjava nutricionista Božo Knežević.

„Inteligentne" masti

Ljudski mozak se sastoji od 60 odsto masti i zato one predstavljaju osnovnu gradivnu komponentu. Za pravilnu funkciju mozga najvažnije su esencijalne masti (omega-3 i omega-6), kao i fosfolipidi, takozvane „inteligentne" masti. Organizmu svakodnevno treba obezbediti i dovoljnu količinu proteina i aminokiselina koji se nalaze u mesu i jajima.
- Laneno seme i ulje, seme bundeve i orah odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, dok susam, hladno ceđeno suncokretovo ulje i ulje od kukuruznih klica obiluje omega-6 masnim kiselinama. Lecitin je bogat fosfolipidima. Jedna supena kašika lecitina u sklopu doručka sa žitaricama podmiriće dnevne potrebe. Da se organi za varenje ne bi opteretili i da ne bi došlo do uobičajenog pada energije posle ručka ili večere, meso i jaja treba kombinovati sa što više povrća koje nema visok procenat ugljenih hidrata - kaže Božović.

Učenje uz čaj

Vitamini i minerali omogućuju bolju koncentraciju i dugoročnije pamćenje. Najvažniji su vitamini B-kompleksa (crvena mesa i žitarice od celog zrna), vitamin C (sveže povrće i citrusi) i minerali: magnezijum, mangan, cink (orašasto voće, semenke). U procesu učenja treba piti čajeve, jer sadrže alkaloide koji imaju stimulativan efekat na nervni sistem. Loš izbor su energetska pića, kafa, voćni sirupi, sokovi sa dodatim šećerom i alkohol.

Jedna supena kašika lecitina u sklopu doručka sa žitaricama podmiriće dnevne potrebe fosfolipida.

Za pravilno funkcionisanje mozga najvažnije su esencijalne masti.

 Dragana Rodić