Broj 213
Početna > Putovanja > U slavu božanskog pića

Festival vina u Vršcu

U slavu božanskog pića

Ispod Vršačke kule, simbola stare banatske varoši, lepi, osunčani prolećni dani okupili su na Festivalu vina brojne ljubitelje ovog pića, vitezove vina, izlagače, vinare. Bio je to povod da se ispriča vinska priča vršačkog kraja stara vekovima

Najstariji pisani dokument potiče iz 1494. godine, kada je akov vina iz vršačkog vinogorja dvorski ekonom Budima platio 10,5 zlatnih forinti. Vino je bilo namenjeno ugarskom kralju Ladislavu. Brojne iskopine iz ovog kraja, međutim, potvrđuju da je vinogradarstvo u ovom kraju počelo još dolaskom Rimljana, kada je doneta vinova loza, pre 1.700 godina, što potvrđuju pronađene rimske amfore. Vršac je od 1873. do 1880. godine bio najveći svetski proizvođač vina i određivao je cenu na svetskom tržištu. Rekordna berba bila je 1875. godine, kada je na području vršačkog vinogorja nabrano preko miliona akova.

Putevi vina
Pored degustacije, za sve posetioce Festivala vina organizovani su „Putevi vina", a u vinskom selu Gudurica otvorena su vrata najstarijih podruma iz 1871. i 1875. godine.
Nadaleko čuvena Gudurica smeštena je u ravnici Banata, 15 kilometara severoistočno od Vršca. Na nepreglednim prostranstvima vinograda ovih dana mogu se videti vredni vinogradari.
Zanimljivo je da u ovom selu danas živi 1.500 stanovnika 22 nacionalnosti, među njima i jedna Francuskinja. Od 425 domaćinstava 80 obrađuje 100 hektara vinograda, što sa plantažama vršačkih vinograda čini ovo selo poznatim u čitavoj Srbiji.

Dvorac prijateljstva
Prva stanica na „Putu vina" je podrum u Gudurici pod imenom „Dvorac prijateljstva" gde najveću pažnju posetilaca privlači bure staro 140 godina. Potiče iz 1871. godine, u njega staje 26.000 litara vina i može da uđe čak osamnaestoro ljudi. U starom buretu poređana vina, čaše i knjiga posetilaca, od kojih je jedan domišljato napisao: „Dođoh, videh, popih!"

Tehnika ocenjivanja vina
U Berovom vinskom podrumu održana je degustacija vina.
Kada se vino sipa u čašu, drži se za dno stalka da se ne bi ugrejalo. Zavrti se ukrug i ocenjuje se najpre bistroća vina, a procenat alkohola utvrđuje se posmatranjem tragova koje ostavlja na čaši. Prilikom okretanja, oslobađa se miris koji otkriva bitna svojstva vina i na kraju dolazi na red ukus, koji je presudan za krajnju ocenu. Kako bi proverili da li je savladana tehnika ocenjivanja, domaćini poslužuju kvalitetna bela suva vina. Prelazi se potom na poluslatka, a kada na red dođe crno vino, degustatorima noge sve teže. Pošto uz kvalitetno vino ide i dobra hrana, u Vršcu će vas ponuditi lokalnim - vršačkim i vojvođanskim specijalitetima: divljač, roštilj, šunka, švargla, kiflice sa sirom i, naravno, štrudla s makom.

Žaklina Milenković