Broj 213
Početna > Lepi i zdravi > Protiv loših emotivnih stanja

Terapija Bahovim cvetnim kapima

Protiv loših emotivnih stanja

Stanje duha i raspoloženje bitno utiču na zdravlje, a pošto često prevazilazi fizičke okvire, bolest se vezuje za osećanja

Neke emocije koje su bile izazvane stresnim i traumatičnim situacijama u prošlosti vuku trag tokom celog života. Svaki napad sopstvenih ili tuđih destruktivnih emocija može drastično da naruši psihofizičko zdravlje.
Tridesetih godina prošlog veka, čuveni engleski lekar Edvard Bah došao je do zanimljivog otkrića. Pacijenti koji boluju od istih bolesti imaju zajedničke poglede na svet i doživljaje. Identifikovao je sedam negativnih emocija i pokušao da se protiv njih bori uz pomoć lekova iz prirode. Napravio je 39 cvetnih esencija od drveća, žbunja i divljeg cveća i svaka deluje na emocije - od bukve za netolerantne, vodene ljubičice za nadmene i arogantne, do oraha za sve kojima je potrebna adaptacija na novonastalu situaciju nakon neke krupne promene. Za razliku od klasične medicine, Bahova metoda lečenja ima holistički pristup. Blagotvorno deluje kod različitih mentalnih stanja i preventivno na nastanak mnogih oboljenja.

Emotivna neravnoteža
- Kada neko želi da koristi Bahove kapi, bolje je da se obrati Bahovom terapeutu jer sebe ne može da posmatra sasvim realno. Uvek postoje neki „slepi" uglovi, neke stvari koje kod sebe ne vidimo. U terapiji Bahovim kapima ne uzimaju se u razmatranje fizički simptomi bolesti. Najvažniji su mentalno-emotivni simptomi: strah, tuga, depresija, bes, ljutnja... Doktor Bah je smatrao da negativne emocije toliko loše utiču na ljude da na kraju narušavaju fizičko zdravlje. Patologija se kasnije razvija na fizičkom delu. Pravi uzrok bolesti izazvan je konfliktom emotivne ili duhovne prirode duboko unutar našeg bića - kaže homeopata Danijela Vlahović iz centra zdravlja „Hema-Kheya-Neye".
Bahovih kapi ima 39, lako se koriste i mogu se kombinovanjem (sedam maksimalno) prilagoditi svim članovima porodice, bez obzira na uzrast i psihofizičko stanje u kome se nalaze. Osim što se mogu koristiti terapijski, kada je bolest već ispoljena u varijanti s drugim metodama lečenja ili samostalno, Bahovi preparati su se odlično pokazali i u fazi rehabilitacije.

Preventiva i rehabilitacija
- Bahove kapi nisu štetne i ne mogu da se predoziraju. Svaki put kada osetite da ste nervozni, napeti, uplašeni, ljuti, pod stresom ili tenzijom, kao i kod nekih fizičkih problema (modrice, ogrebotine, otoci) reskju remedi će vam pomoći. Najčešće se određena kombinacija kapi koristi tri do četiri nedelje, kada je opet potreban razgovor sa Bahovim terapeutom koji će proceniti šta se promenilo, da li je došlo do nekog poboljšanja i treba li terapija da se menja. Bahove kapi se najčešće koriste oralno, ali kod male dece ili beba kapi koristimo i spolja, nakapavanjem ili utrljavanjem na pulsne tačke, preko usana, na dlan, na fontanelu, četiri kapi idu direktno pod jezik i to četiri puta dnevno. Osim kada je u pitanju reskju remedi, koje možete koristiti čak na par minuta - objašnjava Danijela.

Kako postati Bahov praktičar
Udruženje za promociju medicinskog sistema dr Edvarda Baha u Beogradu,
direktno sarađuje i sa školom koja edukuje zainteresovane o primeni
Bahove metode u preveniranju, lečenju i rehabilitaciji. Medicinski
sistem dr Baha je jednostavan i svako može da ga nauči. Edukacija o
primeni metode se kontinuirano obavlja, a kurseve mogu pohađati svi
zainteresovani (www. bahovekapi. com). Kurseve vodi Milena Kostić,
psiholog i Bahov praktičar.

Bahovo cveće
1. Za one koji pate od straha - strahovi različitog intenziteta i porekla.
2. Za nesigurnost - različiti razlozi i i načini na koji se manifestuje nesigurnost.
3. Za usamljenost - različiti oblici izolacije od okruženja.
4. Za one koji su odsutni duhom - različiti uzroci i načini na koji se
manifestuje nedostatak interesovanja za aktuelna zbivanja.
5. Za one koji su preosetljivi na uticaje i ideje spolja - vrste preosetljivosti.
6. Za utučenost i očaj - različiti oblici depresije i neraspoloženja.
7. Za one koji utiču i kontrolišu živote drugih - različiti motivi i
različiti načini na koje osobe dominiraju svakodnevicom drugih ljudi.

Ne može se predozirati
Bahove kapi nisu zamena za farmakološke preparate i medicinske
intervencije, već uporedo sa njima, doprinose potpunom izlečenju. Cvetni
preparati ne blokiraju i ne umanjuju dejstvo drugih lekova koje osoba
koristi paralelno sa njima, a s druge strane, medikamenti ne utiču na
njihovu efikasnost. Bahove kapi nemaju kontraindikacija. Mogu da ih
koriste bebe, trudnice, dojilje, vrlo stari i bolešću iscrpljeni ljudi.
Nije potrebno verovati u njihovo dejstvo da bi delovale, jer su efikasne
i kada se primene na čoveka u nesvesnom stanju. Nisu osetljive na
spoljne uticaje (zračenja, mobilne telefone, mirise, svetlost...) pa je
čuvanje jednostavno.

Pravi uzrok bolesti izazvan je konfliktom emotivne ili duhovne prirode duboko unutar našeg bića.Svaki Svaki napad sopstvenih ili tuđih destruktivnih emocija može drastično da naruši psihofizičko zdravlje.

 

Dragana Rodić