Broj 212
Početna > Lepi i zdravi > Vreme je za bebe

Lakše do željenog potomstva

Vreme je za bebe

Ukoliko su bračni partneri zdravi, dovoljno je da prate kalendar ovulacije, intenziviraju intimne odnose u plodnim danima i doći će do začeća

Uprkos brojnim pokušajima, mnogi parovi ne mogu da ostvare željeno potomstvo. Prema rečima doktorke Ilijane Mažibrade iz Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić”, po stopi nataliteta Srbija je na poslednjem mestu u Evropi, a broj dece po bračnom paru smanjen je sa 4,1 na 0,81.
- Poražavajući je podatak da je u našoj zemlji 2008. godine rođeno 30.000 dece manje nego što je potrebno za prirodnu reprodukcijsku zamenu stanovništva. U Srbiji četiri bračna para u proseku imaju ukupno troje dece. Svaki sedmi bračni par u našoj zemlji, a peti u prestonici ima problem da ostvari roditeljstvo - kaže dr Mažibrada.

Problem sa sterilitetom
Najmanje 200.000 parova u Srbiji već su kandidati za vantelesnu oplodnju ili neki drugi način lečenja steriliteta.
- Veoma je važno da u trenutku kada planira da ostane u drugom stanju žena bude potpuno zdrava. Laboratorijskim analizama možemo da utvrdimo njeno zdravstveno stanje i uputimo je na koji način da odredi svoje plodne dane, kao i kada treba da intenzivira seksualne odnose - kaže dr Mažibrada.
Prema njenim rečima, kod žena koje imaju probleme sa neredovnim menstruacionim ciklusom, priraslicama na reproduktivnim organima ili sa posledicama nakon nekadašnjeg prekida neželjene trudnoće potrebno je uraditi dodatne preglede kako bi se utvrdio razlog zbog kojeg ne dolazi do realizacije trudnoće.

Idealne godine za rađanje
Dr Nemanja Milinčić iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj ulici, naglasio je da se godišnje zbog ispitivanja steriliteta hospitalizuje oko 1.200 žena, a obavi od 400 do 750 pokušaja vantelesne oplodnje.
- Idealan period za rađanje je između 20. i 25, eventualno do 30. godine života. Svake naredne godine, fertilna sposobnost smanji se za deset odsto. Posle četrdesete godine svaku trudnoću treba da posmatramo kao čudo. Osnovno za svaku ženu koja želi potomstvo jeste da ide na redovne ginekološke preglede, najmanje jednom godišnje. Na taj način ginekolog može da prati njeno zdravstveno stanje i na vreme spreči da se bilo koja bolest razvije tokom njenog reproduktivnog perioda. Ranije smo parove zvali u bračno savetovalište i uvodili u grupu partnera bračnog steriliteta posle dve godine neuspelih pokušaja da ostvare trudnoću. Danas je taj period dosta kraći - ističe dr Milinčić.

Fertilna sposobnost žene posle tridesete godine smanjuje se svake naredne za deset odsto

 Potrebne analize pre trudnoće
- kompletan ginekološki pregled,
- ultrazvuk,
- snimanje jajovoda i materice,
- kolposkopija,
- PAPA test,
- brisevi na Mycoplasmu, Ureaplasmu, Chlamydiu trach,
- rutinske laboratorijske analize (naglasiti za glikemiju i gvožđe u serumu).

 

Dragana Rodić