Broj 211
Početna > Lepi i zdravi > Pobedite prolećni umor

Pomozite sami sebi

Pobedite prolećni umor

Smenu godišnjeg doba prati fiziološki disbalans između hormona koji se pojačano luče i manjka serotonina, što mnogima otežava svakodnevni život

Stalna potreba za snom, slaba koncentracija, brzo zamaranje i osećanje bezvoljnosti karakteristični su za prelazak iz zime u proleće. Ali, ako ti simptomi dugo traju, za svaki slučaj trebalo bi proveriti krvnu sliku jer se iza simptoma, možda, krije manjak gvožđa koji dovedi do tromosti.

Posledica teške hrane

Nedostatak vitamina, posebno C, i povećanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi najčešće su posledice teške zimske ishrane i fizičke neaktivnosti. Prolećni umor je fiziološka posledica disbalansa između hormona koji se pojačano stvaraju zbog promene godišnjeg doba, i smanjene količine serotonina u organizmu.

Šetnja u prirodi
Oni koji pate od prolećnog umora mogu sami sebi pomoći unošenjem vitamina i minerala u organizam i fizičkom aktivnošću. Od fizičke aktivnosti preporučuju se vožnja bicikla, plivanje i šetnje u prirodi i pored reke, jer je tu najveća koncentracija negativnih jona, koji pomažu organizmu da se odmori, ojača i smanjuju nervozu i nagomilan stres.

Dragoceno voće i povrće
Otežavajuća okolnost je što se u proleće vremenski parametri - temperatura i vlažnost vazduha, barometarski pritisak i jačina vetra često menjaju. Organizam se adaptira, a vreme se promeni i tako ukrug. U mladim rotkvicama, tikvicama, brokoliju, šargarepi, karfiolu i zelenim salatama ima dovoljno vitamina, ali nema dovoljno kalorija, pa organizam posle takvog obroka brzo izgladni. Ali, sezonsko povrće je dragoceno, jer je bogato antioksidantima koji pomažu organizmu da se očisti od nagomilanih toksina.