Broj 211
Početna > Lepi i zdravi > Jelovnik iz prirode

Samoniklo jestivo bilje

Jelovnik iz prirode

Postoji nekoliko hiljada vrsta samoniklog bilja, koje se na raznorazne načine može koristiti kao hrana

Oko 1000 vrsta divljeg lišća, pupoljaka, plodova i korenja raste daleko od zagađene gradske sredine. Poznavaoci i ljubitelji prirode, kao i veliki broj hedonista, čak i u neuglednom korovu koje se nađe u domaćim baštama, vrtovima ili njivama ume da prepozna njihovu kako nutritivnu tako i lekovitu stranu. Po pravilu, samoniklo bilje se bere od proleća pa do sredine jula, posle čega većina vrsta počinje da cveta i gubi karakterističan ukus pa se za korišćenje preporučuje njihovo seme ili cvet.

Povratak prirodi
- Savremeni čovek se otuđio od prirode, sve što mu je potrebno kupuje u prodavnici i više ne poznaje bilje koje bi mogao da koristi sa najveće pijace na svetu, a to je naša prirodna okolina, livada, šuma, proplanak. Priroda se potrudila da nam tokom cele godine obezbedi sasvim dovoljno hrane u najizvornijem mogućem obliku - samoniklo jestivo bilje. Raste svuda oko nas, ima ga dovoljno za sve. Od nas se traži samo da naučimo da prepoznamo koje bilje možemo da koristimo i koje je najbolje za nas. To je odličan način da se zdravije hranimo, i ne strepimo svaki put kada na pijaci biramo voće i povrće ne znajući na koji način je odgajano. Samoniklo jestivo bilje je bogatije nutrijentima od kultivisanih vrsta, pritom nije tretirano nikakvim otrovima, pa samim tim nije štetno za našu ishranu. Pored jestivog tu je i čajno bilje, kao i začinsko - kaže Lidija M. Čikić, fitoterapeut i savetnik za ishranu u prirodi.

Hrana za vitak stas
Iako je niske kalorijske vrednosti, divlje povrće i biljke sadrže veliki procenat vode i mnoštvo bioaktivnih sastojaka koji su potrebni u svakodnevnoj ishrani. Sveže ubrano obiluje hranljivim sastojcima, za razliku od kultura koje se gaje u staklenim baštama i na njivama blizu grada. Prema rečima stručnjaka, mladi listovi sremuša, divljeg belog luka sadrže 20-50 mg vitamina C, vitamine A i B, mangana, magnezijuma, gvožđa; kopriva ima mnogo vitamina C, karotina i do 20%, ima gvožđa, kalcijuma, fosfora, vitamina K i B2, a cikorija je bogata vitaminima, dok njen koren obiluje inulinom pa se preporučuje za ishranu dijabetičarima.

Praznik za nepce
Najbolje je da ga koristite odmah po branju, jer brzo vene i gubi aromu, za razliku od začinskog samoniklog bilja koje zadržava aromu i kada se osuši. Mlado divlje bilje i povrće najukusnije će biti ako ga pripremite dok je sveže kao salatu, kao garnirung ili kao glavno jelo.

Samoniklo bilje se bere od proleća pa do sredine jula

Samoniklo jestivo bilje je bogatije nutrijentima od kultivisanih vrsta, a pritom nije tretirano nikakvim otrovima

Dobro se informišite pre nego što naberete biljke iz šume ili sa livade,
pojedine vrste imaju svoje dvojnice koje mogu da izazovu zdravstvene
tegobe

Maslačak na tanjiru
Koristi se cela biljka: mladi listovi kao salata, od cveta se pravi
maslačkov med, a koren se koristi uglavnom u fitoterapiji. Sadrži dosta
vitamina C, karotina, gvožđa i proteina.

 

Dragana Rodić