Broj 21
Početna > Lepi i zdravi > SA JEZIKA SE ČITA SVE

SA JEZIKA SE ČITA SVE

Samo jednim pogledom na vaš jezik lekar će ustanoviti da li imate probavne probleme ili neku infekciju. Zato i nije slučajno što svaki rutinski pregled u doktorskoj ordinaciji započinje upravo ovako. Ako vam je jezik tamnoružičast, vlažan i prekriven sitnim ispupčenjima možete biti spokojni jer to ukazuje da ste sasvim zdravi

Jezik je mišićni organ pomoću koga se oblikuju glasovi, ali i žvaće, guta ili sisa hrana. Prekriven je sluzokožom na kojoj se sa gornje strane nalaze brojne jezične bradavice koje se stručno zovu papile. Njima registrujemo dodir i, što je još važnije, sladak, gorak, slan ili kiseo ukus. Slatko osećamo vrhom jezika, kiselo bočnim delovima, gorko korenom jezika a slano celom njegovom površinom. Na jeziku ima oko 10.000 papila, ali se posle 45. godine života njihov broj znatno smanjuje. U tome je i objašnjenje zašto starije osobe često preteruju sa soljenjem ili zaslađivanjem jela.
 
  Žućkast
  Žućkast, gladak jezik može da ukaže na nedostatak vitamina, naročito B-kompleksa. Ovakav izgled jezika se sreće i kod veoma starih ljudi, dugogodišnjih pušača i obolelih od sifilisa.
 
  Sivkast
  Kada dođe do uvećanja jezičnih bradavica, papila, između njih se zadržavaju ostaci hrane i bakterije pa jezik dobija sivu boju. Takav izgled najčešće ukazuje ne prisustvo upalnih procesa i bolesti probavnog trakta.
 
  Crven
  Kod starijih ljudi koji imaju povišen pritisak, povećan broj krvnih zrnaca ili šarlah, jezik je crven i obložen. Crven i atrofičan jezik je takođe posledica umanjenih papila. Sluzokoža jezika je izuzetno osetljiva na sistemske promene u organizmu, posebno one prouzrokovane nedostatkom vitamina i minerala ili poremećajem metabolizma. Ali, promene na sluzokoži mogu da nastanu i zbog iritacije pa zato deci uvek treba skrenuti pažnju da ne stavljaju prste u usta. Odrasli bi trebalo da prestanu da puše, da izbegavaju jako začinjenu hranu, žestoka alkoholna pića i crnu kafu.
 
  Geografski i dlakavi jezik
  Mada pravi uzročnik nije do kraja poznat, pokazalo se da posle duge upotrebe antibiotika penicilina i tetraciklina, kao i usled neadekvatne ishrane može nastati poremećaj poznat kao dlakavi jezik. Naziv je dobio zbog izduženih bradavica koje su nepravilno rasute po celoj površini sluzokože jezika. Postoji i takozvani geografski jezik za koji su karakteristične crvene okrugle ili ovalne promene na sluzokoži, okružene belim prstenom.
 
  Bolni jezik
  Zbog delovanja sistemskih, lokalnih i psihosomatskih uzroka može se javiti takozvani bolni jezik. Lokalni uzroci mogu biti zubni kamenac, oštre ivice zuba, previše začinjena i vruća hrana i alergijske reakcije na zubnu pastu ili ruž za usne. Do nadraženosti jezika može doći i usled nedostatka vitamina, anemije, šećerne bolesti, hroničnog alkoholizma ili neuroze uzrokovane strahom.
 
  Svi procesi koji zahvataju usnu duplju i jezik zahtevaju odgovarajuće lečenje i poseban način ishrane. Preporučljiva je tečna ili kašasta hrana koja sadrži vitamine i minerale. Trebalo bi uzimati više manjih obroka, najbolje slamkom.