Broj 21
Početna > Lepi i zdravi > IZBELJIVANJE ZUBA - DA ILI NE?

IZBELJIVANJE ZUBA - DA ILI NE?

Osmeh je prvo što većina nas primeti na drugoj osobi, a za lep osmeh neophodni su lepi, zdravi i beli zubi. U želji da svoj osmeh učine što privlačnijim mnogi izbeljuju zube, ali, kako stomatolozi savetuju, ne treba preterivati jer može doći do negativnih posledica

Beli zubi su oduvek bili simbol lepote, tako da se izbeljivanje zuba ne vezuje samo za 21. vek. Koreni ovog postupka datiraju još iz 19. veka. U te svrhe koristili su se hlorni kreč, aluminijum-hlorid, oksalna kiselina, pirozin... Mrlje od gvožđa su se otklanjale oksalnom kiselinom, mrlje od srebra i bakra hlorinom, a jodne mrlje amonijakom. U izvesnoj meri, ovaj postupak je sasvim u redu - ali samo dok se ne pretera.
 
  Uzroci tamnjenja                                                                                                            
  Naši zubi sa godinama postaju žući. Kafa, čaj, gazirana pića sa veštačkim bojama, crno vino i cigarete samo su neki od mnogih proizvoda koje svakodnevno konzumiramo, a koji boje zube. Stalni zubi su tamniji i žući od mlečnih, a s vremenom se, usled mehaničkih i termičkih uticaja, u gleđi stvaraju pukotine koje čine da oni izgledaju još tamniji.
 
  Problemi kod izbeljivanja                                                                                             
  Šta se dešava kad preterujete sa izbeljivanjem zuba? Prvo, neefikasno je. Zube je moguće izbeliti samo do određene granice (preporuka je da ne budu belji od beonjača). Nakon toga, ma koliko se vi trudili, ma koliko ih izbeljivali, oni belji biti neće. Ako ih, recimo, svaki čas izbeljujete hidrogen-peroksidom, nanećete im štetu - postaće ultraosetljivi i skloni krzanju, što je izuzetno neprijatan osećaj, pa vam baš i neće biti do smeškanja.
 
  Efekti izbeljivanja
  Šta, zapravo, realno možete očekivati od izbeljivanja zuba? Ukoliko zube izbeljujete kod stomatologa, možete da očekujete da će pobeliti za osam do devet nijansi. Ako ste više za „domaću radinost", za kućne setove za izbeljivanje, poboljšanje će biti za četiri nijanse. Pri tom je, naravno, izuzetno važno da pažljivo pročitate uputstvo za upotrebu na pakovanju i da ga se zaista pridržavate. Nemojte sredstva za izbeljivanje ostavljati da stoje dvostruko duže, misleći da će i rezultat biti bolji. Rezultat ne da neće biti bolji, nego ćete samo oštetiti zube! Treba biti svestan činjenice da se beljenje može sprovesti samo kada nema karijesa i da samo prirodna zubna tkiva menjaju boju beljenjem. Keramičke krune, amalgamske ili kompozitne plombe, kao i naslage zubnog kamenca neće promeniti boju.
 
  Bez preterivanja
  Za koju god varijantu beljenja da se opredelite, treba da budete svesni da je to atak na vaše zube. Zbog toga, da biste zube sačuvali, izbegavajte ponovno izbeljivanje najmanje šest meseci.
  Lepom izgledu zuba najviše ćete doprineti ako se pridržavate pravila oralne higijene i ako izbegavate ono od čega zubi tamne - suviše kafe, crnog čaja i duvana.
 
Autor: Suzana Stanarević