Broj 209
Početna > Lepi i zdravi > Žene i stres

Žene i stres

Žene su dvostruko podložnije stresu nego muškarci i imaju jedinstven način na koji se protiv njega bore

Teško je ostati miran i opušten u današnjem haotičnom vremenu u kojem žene imaju različite uloge - one su supruge, majke, ćerke, prijateljice i koleginice, a to često nije nimalo lako. Upravo zbog te rastrzanosti, stres se češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

Briga o deci i druženje
Nežniji pol se sa stresom bori na jedinstven način - brižnošću i prijateljstvom. Tokom stresnih situacija, žene se predaju brizi o deci i porodici, ali i pronalaze podršku kod svojih prijateljica. U stresnom periodu, telo žene proizvodi hemijske supstance za koje se veruje da pospešuju takvo ponašanje. Jedna od tih supstanci je oksitocin, koji ima umirujući efekat.

Tehnike za eliminaciju stresa
- Opustite se. Vrlo je važno da znate kako da usporite tempo života. Svaka žena ima svoje tehnike opuštanja, a neke od njih su duboko disanje, joga, meditacija i masaža. Ako niste u mogućnosti sebi da priuštite ovakvu vrstu luksuza - sedite, slušajte opuštajuću muziku ili čitajte knjigu.
- Odvojte vreme za sebe. Bez obzira na to koliko ste zaposleni, možete svakoga dana da odvojite 15 minuta vremena da biste uradili nešto za sebe, poput opuštanja u kupki, šetnje ili razgovora s prijateljicom.
- Spavajte. Spavanje je odličan način da pomognete i vašem telu i vašem umu.
- Jedite zdravo. Vratite izgubljenu energiju uz pomoć voća, povrća i belančevina.
- Pokrenite se. Naš organizam pre i posle vežbanja luči endorfine, koji smanjuju stres i poboljšavaju raspoloženje.
- Razgovarajte sa prijateljima.
- Zatražite pomoć stručnjaka ako vam je potrebna.
- Zapisujte svoje misli. Vođenje dnevnika može biti odličan način da skinete teret s vaših leđa. Kasnije možete ponovno pročitati dnevnik i videti kakav ste napredak postigli!

M. P.