Broj 209
Početna > Planeta > Violinski ključ u genima

Sara Čang

Violinski ključ u genima

O svom instrumentu, čuvena američka violinistkinja Sara Čang govori sa puno poštovanja i emocija. Zvezda koncertnih dvorana, kako je svetski mediji nazivaju, kaže da svoje bravure sa gudalom stvara svaki put kada se između nje i orkestra „rodi" hemija i da do vrhunske umetnosti neće doći ukoliko ne postoji suptilna usklađenost između muzičara i instrumenta

Sara Čang je rođena 10. decembra 1980. godine u Filadelfiji. Bez obzira na to što je rođena i odrasla u Americi, roditelji Korejci vaspitavali su je u duhu tradicije svog naroda. Sara često zna da kaže da je, iako nikada nije živela u Koreji, veoma snažne emocije vezuju za zemlju odakle su joj koreni. Otac Min So Čang, violinista i profesor muzike, i majka Mjong Jun, kompozitorka, bitno su uticali na njenu karijeru. Već sa tri godine majka joj je namenila klavir, a kada je napunila četiri, tata je počeo da je podučava.

Želela sam violinu
- Imala sam svega tri godine kada me je majka stavila za klavir. Iako su mi dirke bile interesantne, poželela sam nešto manje, nešto lakše pa sam roditelje molila da mi kupe violinu. Mama mi je pijanista i kompozitor, ali se nikada nije mešala u moj muzički razvoj. Dok je njoj bilo važno kako ću izgledati, da li sam se lepo obukla i šta sam u toku dana uradila, tata se već bacio na podučavanje svoje mezimice. Ipak, brzo smo shvatili da odnos profesor-učenik između oca i ćerke nije baš najbolja ideja. Moj najuticajniji profesor je Doroti Dilej, žena koja me je kao šestogodišnjakinju uvela u čaroban svet klasične muzike.

Ulaznica za školu snova
Sa šest godina na audiciji u Njujorškom Džulijardu svirala je Bruhov Violinski koncert br. 1, kojim se predstavila i beogradskoj publici pod vođstvom dirigentske palice Muhai Tanga, šefa Beogradske filharmonije.

- Taj koncert me je uveo u školu mojih snova i ima posebno mesto u mom srcu. Tehnički je zahtevan i melodijski izuzetan, jednom rečju, predivan. Meni neverovatno prija jer je uzvišen, a u sebi ima nešto kamerno. Još mi je bliži jer sam ga pre dve godine snimila za EMI, u kompletu sa Bramsom. Bilo mi je potpuno prirodno što je tada dirigentsku palicu držao moj mentor Kurt Mazur. On je zaslužan za sve što sam naučila o Bramsu i njegovi „otisci prstiju" me uvek prate.

Prvi javni nastup
Kada je kao osmogodišnja devojčica pred velikim auditorijumom nastupila sa Njujorškom filharmonijom, bila je suviše mala da shvati da će je upravo taj trenutak vinuti u zvezde. Probe pred izlazak na javnu scenu za Saru su bile kao igra u zabavnom parku.
-     Sećam se da sam se dobro zabavljala tokom proba. Istina je da još uvek nisam bila dovoljno zrela da razumem koliko je važan i veliki moj debi sa Njujorškom filharmonijom. Pre nego što sam izašla na binu, bila sam veoma uzbuđena što ću svirati pred toliko ljudi. Nisam mogla da shvatim koliko će se od toga dana moj život promeniti i da će mi upravo taj nastup biti odskočna daska za moju budućnost i karijeru.

Profesionalac od malih nogu
Dugo su je svetski mediji nazivali čudom od deteta, što je po odrastanju u tinejdžerku s vremena na vreme znalo da je uznemiri.
- Svakako da kao osmogodišnja devojčica nemaš svest o tome šta se dešava oko tebe. Brzo i lako mnogi zavole devojčicu obučenu u lepu haljinicu, a i detetu prija što je u centru pažnje. Tek u ranim dvadesetim shvatila sam težinu te etikete koja se nikada ne gubi. Srećna sam i zahvalna što su me muzičari sa kojima sam tada sarađivala na sceni tretirali kao profesionalca.

Sa olimpijskom bakljom kroz Njujork
Svojim interpretacijama i atraktivnim izgledom Sara pleni publiku širom planete. Svetsku slavu stekla je nastupima sa čuvenim orkestrima na svim kontinentima, u najpoznatijim koncertnim dvoranama. Naklonost poštovalaca i ljubitelja klasične muzike osvojila je mnogim televizijskim i radio programima, prenosima koncerata i najprodavanijim albumima u izdanju EMI-ja. Njena popularnost ne zadržava se na koncertnim podijumima - imala je čast da kroz Njujork nosi olimpijsku baklju, Njusvik ju je svrstao među 20 žena lidera, a postala je i najmlađa osoba koja je ušla u Kuću slavnih Holivud Boula.

U međuvremenu Ledi Gaga
Iako vlada stereotip da umetnici poput Sare slušaju isključivo klasiku, njen muzički izbor je potpuno drugačiji. Kada odloži svoj instrument, u slobodno vreme uživa uz pesme Nore Džons, Bijonse, Bon Džovija, a koncerte Ledi Gage ne propušta. Za sebe kaže da je privatno sasvim jednostavna osoba koja i pored brojnih obaveza nađe vremena za svoje drage prijatelje. Luda je za šopingom i priznaje da voli da kupuje kad god joj to prilike dozvoljavaju.

Dragana Rodić